Hrvatska i Francuska potpisale kupoprodajni ugovor o eskadrili Rafalea

- Advertisement -

Hrvatska i Francuska potpisale su u četvrtak u Zagrebu ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojim će obrambena sposobnost hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu.

Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Macrona je službeni dio posjeta počeo razgovorima s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u izjavi novinarima rekao da je kupnja Rafala “velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome”.

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća hrvatskih i srbijanskih planinara na vrhu u Albaniji: Poginula žena iz Osijeka

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je Plenković u srijedu na sjednici vlade.

Već ranije je naglasio da “nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama”.

PROČITAJTE JOŠ:  Netipični načelnik u BiH: Živi u kući bez fasade, radi na imanju i vozi traktor

Dva Rafalea kakve će Hrvatska kupiti uzletjela su iz Francuske i nešto kasnije će preletjeti Zagreb.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu pa u Libiji, Sahelu i na Bliskom istoku, a 2015. krenule su prve prodaje tih aviona Egiptu, Kataru pa Indiji godinu kasnije.

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak), prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...