Life news

ILO: Drastično se povećao broj onih koji rade od kuće, potrebna im je bolja zaštita

0
ILO: Drastično se povećao broj onih koji rade od kuće, potrebna im je bolja zaštita, Life.ba
Ilustracija - Foto: Alfredo Escobar/Red Bull Content Pool

Broj onih koji rade od kuće dramatično se povećao zbog širenja pandemije COVID-19 i potrebna im je bolja zaštita, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvještaju od srijede, prenosi Anadolu Agency (AA).

Budući da se rad kod kuće događa u privatnoj sferi, često je “nevidljiv”, a ILO procjenjuje da je oko 260 miliona ljudi radilo od kuće prije pandemije.

Iako rad od kuće nije novitet, institucije koje upravljaju tržištem rada “rijetko su dizajnirane s domom kao radnim mjestom”, navodi se u izvještaju.

Iznenadni porast rada od kuće obnavlja hitnost potrebe za poštovanjem rada od kuće i za radnike i za poslodavce.

Na primjer, u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gotovo svi radnici iz kuće (90 posto) rade neformalno.

Obično su u gorem stanju od onih koji rade izvan kuće, čak i u visokokvalificiranim profesijama.

Radnici od kuće zarađuju u prosjeku 13 posto manje u Velikoj Britaniji, 22 posto manje u Sjedinjenim Američkim Državama, 25 posto manje u Južnoj Africi i oko 50 posto u Argentini, Indiji i Meksiku.

LIFE:  Šteta održao radni sastanak s nadležnim za zimsko održavanje cesta

“Mnoge zemlje širom svijeta imaju zakone, ponekad dopunjene kolektivnim ugovorima, koji se bave raznim deficitima dostojanstvenog rada povezanim sa kućom”, rekla je Janine Berg, viša ekonomistkinja MOR-a i autorica izvještaja.

Radnici od kuće također se s većim rizicima za sigurnost i zdravlje i imaju manji pristup obuci od radnika koji ne rade od kuće, što utječe na njihove šanse za karijeru.

Prije krize COVID-19, procjene ILO-a pokazuju da je približno 260 miliona radnika koji rade kod kuće širom svijeta predstavljalo 7,9 posto globalne zaposlenosti, a 56 posto od njih (147 miliona) bile su žene.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like