Life news

Inspekcija: Pratimo izvlačenje cisterne iz akumulacije u Drežnici, dosad nafta nije curila u jezero

0
Inspekcija: Pratimo izvlačenje cisterne iz akumulacije u Drežnici, dosad nafta nije curila u jezero, Life.ba

Federalna vodna inspekcija prati izvlačenje cisterne iz vodne akumulacije u Drežnici, dosad nije uočeno izlijevanje nafte.

To je saopćila Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon što je teška saobraćajna nesreća jučer u mjestu Drežnica kod Mostara uzrokovala slijetanje cisterne s naftom s puta u jezero.

– Odmah po saznanju da se 28.4.2022. godine u mjestu Drežnica kod Mostara dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja cisterne s naftom u akumulaciju u blizini Hidroelektrane ‘Salakovac’, glavni federalni vodni inspektor je bez odlaganja poduzeo zakonom propisane mjere s ciljem vršenja inspekcijskog nadzora, preveniranja i eventualnog saniranja štetnih posljedica po okoliš. Na lice mjesta odmah su upućeni federalni vodni inspektor i uposlenici firme za sanaciju šteta na vodama, s pratećom opremom, čiji je angažman dogovoren s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru radi poduzimanja mjera eventualne sanacije onečišćenja – citat je iz saopćenja Federalne uprave za inspekcijske poslove.

LIFE:  Male liske za najbolju glumicu i glumca dodijeljene Amri Kapidžić i Aleksandru Seksanu

Federalni vodni inspektor je još na licu mjesta gdje će ostati do izvlačenja cisterne iz akumulacije, čemu će prethoditi izvlačenje nafte iz cisterne.

Poduzimaju se sve zakonom propisane preventivne mjere kako bi nafta bila što sigurnije pretovarena bez curenja u akumulaciju.

– Do trenutka objavljivanja saopćenja, neposrednim opažanjem nije utvrđeno izlijevanje nafte iz cisterne – navedeno je također u saopćenju.

Federalna uprava za inspekcijske poslove izražava saučešće porodici tragično nastradalog vozača cisterne.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like