Istraga SAD-a zaključila da je princ Salman odobrio ubistvo novinara Hašodžija

- Advertisement -

De facto vladar Saudijske Arabije odobrio je operaciju pronalaska ili ubistva novinara Džamala Hašodžija 2018. godine, prema američkim obavještajnim podacima objavljenim u petak dok su Sjedinjene Države uvele sankcije nekim od umiješanih, ali poštedile su samog prijestolonasljednika u nastojanju da očuvaju odnose s Kraljevinom.

Hašodžija, koji je živio svojevremeno u SAD-u i radio za Washington Post, pisao je kolumne kritikujući politiku prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, ubio je i raskomadao tim operativaca povezanih s princom u konzulatu kraljevine u Istanbulu, podsjeća Reuters.

Saudijska vlada, koja je negirala bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika, izdala je saopćenje kojima odbacuje nalaze američkog izvještaja i ponavlja svoje prethodne izjave da je Hašodžijevo ubistvo gnusan zločin odmetničke grupe.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je jasno staviti do znanja da ubijanje političkih protivnika nije prihvatljivo za Sjedinjene Države, istovremeno zadržavajući povoljne odnose s 35-godišnjim prijestolonasljednikom, koji će možda decenijama vladati jednim od najvećih svjetskih izvoznika nafte i biti važan saveznik protiv zajedničkog neprijatelja Irana.

U televizijskom intervjuu u petak, Biden je rekao da je saudijskom kralju Salmanu poručio da se Saudijska Arabija mora boriti protiv kršenja ljudskih prava kao preduslov za dobre odnose sa Sjedinjenim Državama.

PROČITAJTE JOŠ:  U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Među kaznenim mjerama koje su Sjedinjene Države poduzele u petak, predstavljaju i zabranu izdavanja viza za neke Saudijce za koje se vjeruje da su umiješani u ubistvo Hašodžija i uvele sankcije drugima, uključujući bivšeg zamjenika šefa obavještajne službe, koji će zamrznuti njihovu američku imovinu i općenito zabraniti Amerikancima da trguju s njima.

Američki zvaničnici također su rekli da razmišljaju o otkazivanju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji koja predstavlja zabrinutost za ljudska prava i ograničavanju buduće prodaje na “odbrambeno” oružje, jer procjenjuje svoj odnos s Kraljevinom i ulogu u ratu protiv Jemena.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....