Life news

Istraživanje pokazalo: Ovo je najgora navika konzumiranja alkohola koja ubrzava starenje mozga!

0
Istraživanje pokazalo: Ovo je najgora navika konzumiranja alkohola koja ubrzava starenje mozga!, Life.ba

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

Naime, u istraživanju, koje je objavljeno u PLOS Medicine, učestvovalo je 20.965 učesnika, čija je prosječna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 posto njih, dok su ostali u prosjeku pili više od sedam čaša alkohola sedmično. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

“Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola sedmično, u vašem mozgu će doći do nakupljanja željeza, što loše utječe na kognitivine sposobnosti”, rekla je ljekarka Anya Topiwala za magazin Eat This, Not That.

Ljekarka Emma Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osjetljiv na povećanje nivoa željeza.

LIFE:  (FOTO) Teška saobraćajna nesreća kod Cazina, vatrogasci sijekli vozilo

“Nenormalno visok nivo željeza u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga”, objasnila je.

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta se mnogi teško mogu naviknuti.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like