Iz EU protjerano 400 ruskih diplomata, u Oslu ulica ispred ruske misije preimenovana u Trg Ukrajine

- Advertisement -

Ruski diplomata Sergij Andrejev se osjećao nepoželjno na ulicama Varšave čak i prije nego što su ga demonstranti polili crvenom tečnošću ove sedmice.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Andreev, koji je ambasador Rusije u Poljskoj, saopćio je da su bankovni računi ambasade zamrznuti. Pokušaji da se sastane sa poljskim zvaničnicima radi bilo kakvog diplomatskog razgovora bili su nemogući, rekao je on.

Njegov redovni frizer je odbio da ga šiša. Osiguravajuće kompanije su ukinule polise za automobile ambasade, rekao je Andreev.

– U principu smo potpuno izolovani – rekao je on za Reuters, prije incidenta u kojem je poliven crvenom bojom u ponedeljak.

Širom evropskih prijestolnica, ruske diplomate su uočili rezervisanost prema njima, u rasponu od diplomatskih protjerivanja od vlada, do protesta pojedinačnih građana i uskraćivanja usluga kompanija.

Vlade Evropske unije protjerale su najmanje 400 ruskih diplomata i pomoćnog osoblja. Varšava je oduzela zgradu povezanu sa ruskom ambasadom, a Oslo je ulicu ispred ruske misije preimenovao u “Trg Ukrajine”.

U desetosedmičnom ruskom bombardovanju Ukrajine poginule su hiljade, a više od četvrtine stanovništva je protjerano iz svojih domova i sravnjenih gradova. Evropljani to vide kao ničim izazvanu agresiju predsjednika Vladimira Putina, koji kaže da je, kako on naziva, specijalna vojna operacija pokrenuta za odbranu Rusije.

Zapadne zemlje odgovorile su naoružavanjem ukrajinske vojske i uvođenjem sankcija ruskoj eliti i finansijskom sistemu.

Nevolje diplomata se ne mogu porediti sa ratnim razaranjima ili sankcijama Zapada, ali su slikovit primjer osjećanja koja vladaju u zemljama Evrope.

Javni protesti podstaknuli su rusko ministarstvo vanjskih poslova da upozori diplomate da dvaput razmisle o svojim javnim istupima, nakon što su ambasade posute crvenom bojom u Rimu, Sofiji i Pragu. U Londonu su demonstranti redali posuđe i uređaje ispred ruske misije u aprilu, pozivajući se na izvještaje o ruskoj pljački u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

– Svjedoci smo napada, čak terorističkih akata protiv naših institucija i protiv fizičke sigurnosti diplomata. Ne preporučujemo im da izlaze vani sami – rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za televiziju Rossiya 24, nazivajući antirusku atmosferu koju podstiče Zapad diskriminatornom.

U Poljskoj, Andreev je u ponedjeljak bio na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi kako bi položio cvijeće na obilježavanju 77. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom. Bio je okružen demonstrantima, od kojih su neki držali ukrajinske zastave i uzvikivali “fašisti” ruskoj delegaciji, a jedna žena mu je bacila crvenu tečnost u lice.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je izrazilo snažan protest poljskim vlastima, koje je optužilo da su povlađivale demonstrantima. Govoreći za Reuters u aprilu, Andreev je rekao da je Poljska prekršila Bečku konvenciju koja precizira pravila za tretman diplomata.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog incidenta, navodeći u saopćenju da “diplomati uživaju posebnu zaštitu, bez obzira na politiku koju vode vlade koje predstavljaju”.

Švicarska policija poručila je Reutersu prošlog mjeseca da je došlo do “izraza nezadovoljstva, prijetnji i oštećenja imovine prema ruskoj ambasadi”, a policija je unaprijedila sigurnost zgrade. U Bukureštu je 6. aprila poginuo vozač zabijajući se automobilom u kapiju ruske ambasade.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Muškarac upao u šaht, beživotno tijelo izvukli vatrogasci

Kao i u Varšavi, ruskoj ambasadi u Parizu ponestaje gotovine, a Moskva nalaže tamošnjim diplomatama da smanje potrošnju na minimum, prema diplomatskom izvoru iz zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji i nastavlja da sarađuje s ambasadom. Ambasada je odbila da komentariše.

U Litvaniji, dvije glavne banke su već ili će tek smanjiti transfere novca u i iz Rusije i Bjelorusije, a, kao u Poljskoj, osiguravajuće kuće su odbile da osiguraju automobile ambasada.

– Niko ne želi izdati polise osiguranja ruskoj ambasadi. Ja razumijem da ove odluke nisu komercijalne prirode, već imaju veze s reputacijom i moralnim izborima – rekao je Andrius Romanovskis, predsjednik Udruženja osiguravača Litvanije.

Ruska ambasada u glavnom gradu Litvanije Vilniusu potvrdila je svoje probleme.
– Ambasada se u posljednje vrijeme suočava sa nizom problema u sektoru bankarstva i osiguranja, kao i sa ispunjavanjem obaveza određenih kompanija prema postojećim ugovorima – rekao je sekretar za štampu Aleksandar Kudravcev.

Glavni grad Češke Prag promijenio je naziv ulice ambasade u “Ulica ukrajinskih heroja”, dok je okrug u kojem je sjedište ruske ambasade zatražio da se zgrada ruske škole, koja se ne koristi otkako su Česi protjerali desetine ruskih diplomata, stavi na raspolaganje ukrajinskoj djeci izbjeglicama.

Mjere su dovele do određene odmazde sve izolovanije Rusije, koja je protjerala neodređeni broj evropskih diplomata.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su ulice oko njene ambasade u Moskvi raskopane i da je rad ambasade i njenih konzulata “ruska strana ograničila na svaki način”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...