Jasika: Ljudsko tijelo će uvijek biti vječna inspiracija u umjetnosti

- Advertisement -

Izložba radova umjetnika Adnana Jasike biće otvorena večeras u galeriji Collegium artisticum, gdje će se autor predstaviti sa četiri ciklusa radova – slike, crteži, krokiji i video radovi.

Govoreći o tematici izložbe, na kojoj preovladava ženski akt, Adnan Jasika kazao je da je ljudska figura vječna inspiracija u umjetnosti.

– To je savršen splet formi na jednom mjestu, u takvoj funkcionalnosti da je ne može niko zamisliti a kamoli napraviti. Svaki milimetar pokreta koje tijelo napravi, ne samo ljudsko, nego svakog živog bića koje je kompleksno, koje ima muskulaturu, koje ima splet mišića. To će uvijek postojati, ljudi će uvijek htjeti da pokažu kako su to doživjeli – kazao je Jasika.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

Govoreći o većoj atraktivnosti ženskog tijela u likovnom stvaralaštvu u odnosu na muško, on je naveo da je to za njega intimni pristup, te da su na radovima većinom njegovi lični modeli.

– Više me privlači i fascinira žensko tijelo. Imaju na ovoj izložbi i dva “muška akta”, ali oni nisu u biti pravi muški aktovi jer to su dva anđela a anđeli su bespolna bića – podvukao je Jasika.

Također je podvukao da likovne radove pratiti i njegovi stihovi.

PROČITAJTE JOŠ:  Još se traga za tijelom malene Danke Ilić

Adnan Jasika je rođen 1978. godine u Sarajevu. Magistrirao je na Odsjeku kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan je od osnivača NVO “Vizionarsko društvo” i alternativnog umjetničkog pokreta “Barake”. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Radio je kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi, kao demonstrator na Odsjeku kiparstvo ALU u Sarajevu te pet godina kao restaurator dekorativne plastike na sarajevskoj Vijećnici. Profesionalno se bavi restauracijom, kiparstvom i slikarstvom. Dobitnik je nagrade Vive le Talent za najbolji plakat Sarajeva te nagrade Collegium artisticum za najbolji video.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...