JE LI ADVENT ILI ZIMSKI GRAD!? Bizarna rasprava za malograđane u Mostaru

- Advertisement -

Na posljednjoj sjednici mostarskog gradskog vijeća razvila se bizarna raspava o nazivu manifestacije koja će se sredinom prosinca održati u gradu na Neretvi. Naime, gradonačelnik i pojedini vijećnici prepirali su se da li tu manifestaciju nazvati Advent ili Zimski grad.

Iako je Mostar prepun problema, počev od katastrofalnih gradskih poduzeća, čije poslovanje je potpuna tajna za javnost, pa problema deponije Uborak, problema parkinga, najavljenog poskupljenja vode itd…, najveća rasprava vodila se oko Adventa i Zimskog grada, što je čak u jednom trenutku dovelo i do vrlo ružne svađe između jednog novinara i gradonačelnika Marija Kordića u kojoj su se spominjali sveti Nikola i križevi na čelu djece!?

Što se dogodilo? Gradonačelnik Mario Kordić smatra da se uz Advent ne treba vezati sintagma zimski grad, te da ni ove godine nije potrebno organizirati Zimski grad (što je u prošlosti bio slučaj).

– Ne vidim problem. Advent, ako sam dobro vidio, seže od 1300. godine i priče oko božićnog sajma, vremena, mira i tolerancije. Zašto uz Advent pisati Zimski grad? Moja ideja je da to bude samo Advent bez intencije da dodamo drugu vrijednost, te da počnemo stvari nazivati kako se zovu. Što Adventu dodavati dodatni naziv kako bismo nekom udovoljili ili napravili miks nečega kako bi sve zadovoljili. Povijest nas je naučila da nije dobro završilo gdje smo pravili surogate a tamo gdje smo stvari nazivali pravim imenima da nam je dobro išlo, rekao je Kordić.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan grada Sarajeva: Slavimo ljepotu, našu raznolikost i mir

Napravio je paralelu s islamskim praznikom Ramazanom. 

– Nećemo Ramazan zvati “ljetnim gradom” nego onako kako se vjekovima zove kao i svaki drugi vjerski događaj. Očekujem da na Adventu zajedno sa svima vama pošaljemo poruku mira, tolerancije poštivanja jednih prema drugima. Isto očekujem i kada bude Ramazan ili bilo koji vjerski praznik kojeg će grad suorganizirati. To je bila ideja i mislim da je dobar put da stvari krenemo zvati pravim imenima i da ispoštujemo, a ne da pravimo miks, rekao je Kordić.

Ustvrdio je uz sve i kako se ne radi se o krađi Božića, te da se nada da će jednog dana to prerasti u veliki turističku priču. U svijetu se to svuda – zove Advent. Poručio je i kako će biti počašćen ako se nešto slično napravi u Ramazanu.

U tomu mu, pak, neće pomoći SNSD-oovac Velibor Milivojević, zamjenik predsjedavajućeg. Iako je od prve sjednice zdušno na svim odlukama uz HDZ, Milivojević će ovoga puta biti protiv. 

PROČITAJTE JOŠ:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

– Treba poštovati Advent. Kad svi zajedno proslavimo katolički Božić zajedno proslavimo i međunarodnu Novu godinu i pravoslavni Božić. Moja je preporuka da se to zove Advent-Zimski grad i da se njegovo trajanje produži za tjedan dana, rekao je Milivojević.

S Kordićem je s druge strane bio suglasan predsjednik Vijeća Salem Marić. 

– Svi trebamo imati mogućnost upražnjavanja osjećaja i vjerskih datuma, rekao je i dodao kako je najveći problem jer se u proračunu grada ne spominje Advent nego Zimski grad i doček Nove godine. Arman Zalihić kaže da je potrebno sjesti i naći rješenje kojim bi svi bili zadovoljni. 

Da stvar bude gora, dan nakon sjednice vijeća u raspravu su se na društvenim mrežama uključili i građani od kojih su se pojedini istakli doista vulgarnim komentarima prepunim mržnje.

Sada sve poprima oblike stručno režirane predstave za javnost kako bi se dodatno podgrijala atmosfera u Mostaru u trenutcima kada se vode pregovori oko izbornog zakona i kada vladajuće stanke nastoje maksimalno mobilizirati ‘svoje’ glasačko tijelo. U sveopćem siromaštvu i zemlji prepunoj kriminalnih političara to je moguće jedino dizanjem nacionalističkih tenzija, pa i oko pitanja je li Advent ili Zimski grad!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...