Jezive poruke s ustaškim simbolima ispisane na pravoslavnom groblju u Mostaru

- Advertisement -

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići su tokom prošle noći vandali oskrnavili tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisali ustaške simbole i prijeteće poruke Srbima, prenosi Crna-hronika.info.ba.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je ‘”Maksovi mesari’”, a jedna od poruka je bila i ‘”Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina’”.

Ovo je unijelo nemir među mještane, te su pozvali sveštenika koji je slučaj prijavio policiji, nakon čega su odmah policijski službenici izašli na mjesto događaja i uradila uviđaj, te zakonom predviđene radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i počinioci priveli pred lice pravde.

PROČITAJTE JOŠ:  Sve je spremno za tradicionalni koncert ”Bajram dođe, mirišu avlije”

Slučajem je bio šokiran i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je posjetio mjesto događaja i oštro osudio počinioce.

‘”Nakon informacije kako je oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vihovićima, otišao sam zajedno s potpredsjednikom Gradskoga vijeća gospodinom Milivojevićem i mještanima obići lokalitet. Zahvaljujući mještanima gnjusni napisi su već bili uklonjeni. Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke”, istaknuo je Kordić.

Budući da se slični ispadi pojavljuju u posljednje vrijeme, kako je naveo, nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji “neke politike” koje žele fokus prebaciti sa svega dobroga sto se u Mostaru trenutno događa.

PROČITAJTE JOŠ:  Interpol se uključio u potragu za nestalom djevojčicom Dankom Ilić

Ističe kako je važno, ”da svi pošaljemo poruku kako neće uspjeti sa unošenjem nemira. S tim u vezi raduje brza reakcija mještana Hrvata i Srba koji su zajedno izašli i dogovorili uređenje pročelja groblja koje je bilo vandalski cilj”.

‘”U razgovoru s mještanima srpske nacionalnosti izrazili smo opće iznenađenje ovim incidentom budući da žive mirnim suživotom. Ovaj događaj nije ih uplašio, a u ime gradske uprave izrazio sam potporu za sve njihove potrebe”, zaključio je Kordić.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...