Life news

Johnson: Ukrajina postigla najveći vojni podvig 21. stoljeća

0
Johnson: Ukrajina postigla najveći vojni podvig 21. stoljeća, Life.ba

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ukrajinskom parlamentu da je njihova zemlja postigla “najveći vojni podvig 21. stoljeća” odbijanjem pokušaja Rusije da zauzme Kijev.

Johnson se u utorak video linkom obratio poslanicima u ukrajinskom zakonodavnom tijelu, Vrhovnoj radi. On je prvi svjetski lider koji je to učinio od invazije na Ukrajinu 24. februara.

Johnson, jedan od najistaknutijih međunarodnih pristalica Ukrajine, najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 300 miliona funti, uključujući radare, dronove i oklopna vozila, prenosi AP.

Johnson je rekao da je Ukrajina “razbila mit o nepobjedivosti ruskog predsjednika Vladimira Putina” i izrazio uvjerenje da će Ukrajina dobiti rat.

LIFE:  Zelenski: U Ukrajini je blokirano 25 miliona tona žitarica

Britanski lider je rekao da zapadni saveznici nisu učinili dovoljno da zaustave Rusiju nakon što je anektirala Krim i pokrenula sukob u istočnoj Ukrajini 2014. godine, te rekao da saveznici Ukrajine ne bi trebali vršiti pritisak na nju da se odrekne teritorije kako bi sklopili mir.

Rekao je “vi ste gospodari svoje sudbine i niko ništa ne može niti treba da nameće Ukrajincima. Ponosni smo što smo vaši prijatelji.”


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like