Karčić: SAD danas daleko više podijeljeno društvo nego što se moglo pretpostaviti

- Advertisement -

Američki predsjednik Donald Trump i njegove pristalice skoro četiri godine aktivno urušavaju povjerenje američke javnosti u američke institucije. Napad na Capitol Hill 6. januara bit će zabilježen kao još jedno poglavlje u tom procesu uz činjenicu da i dalje ne žele priznati rezultate demokratskih izbora – kazao je za Fenu profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hamza Karčić, komentirajući jučerašnja dešavanja u Washingtonu.

Prof. dr Karčić, autor knjige Američki kongres i rat u Bosni i Hercegovini, kazao je da su posljedice koje po američki politički sistem mogu ostaviti jučerašnje demonstracije i upad u Kongres urušavanje povjerenja u institucije.

PROČITAJTE JOŠ:  Određen pritvor ocu osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić i naređena obdukcija D.D.

– Ne samo da građani SAD imaju poljuljano povjerenje u institucije već i američki politički sistem izgleda daleko manje inspirativan kao uzor drugim društvima. Američka “meka moć” (“soft power”) dodatno gubi na značaju – ocijenio je.

Na pitanje kakve su moguće, prije svega zakonske posljedice po poraženog predsjednika Trumpa, odgovorio je da će to biti odluka novog javnog tužioca SAD-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

Prof. Karčić je mišljenja da je Amerika danas daleko više podijeljeno društvo nego što se moglo pretpostaviti, te da će biti neophodno dosta vremena i napora da se sanira šteta nastala u posljednje četiri godine, tokom Trumpove vladavine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...