Karić: Rizik prekomjernog unosa soli, obratiti pažnju na skrivene soli u namirnicama

- Advertisement -

Kuhinjska so, u umjerenim količinama, neophodna je i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Međutim zbog prekomjerne upotrebe, kuhinjska so može biti rizična za zdravlje. Smatra se da svjetska populacija koristi u prosjeku duplo više soli nego što je našem organizmu potrebno.

Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i profesorica nutricionizma Suada Karić naglašava da so jeste potrebna za normalno odvijanje funkcija organizma, ali da je količina od 5 grama dnevno sasvim dovoljna.

– Zbog neznanja, loših prehrambenih navika i pretjerane upotrebe, kuhinjska so uzrokuje više štete nego koristi za ljudski organizam. Istraživanjima je utvrđeno da opća populacija nije dovoljno svjesna štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli – kazala je za Fenu.

Kako upozorava, posljedice povećanog unosa soli za naše zdravlje su veoma ozbiljne.

– Svima je poznat povišen tlak, ali prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u hronične nezarazne bolesti koje nastaju zbog prekomjernog unosa soli ubrajamo i dijabetes, debljinu, srčane, bubrežne i plućne bolesti, te rak. Te vrste bolesti odgovorne su za 86 posto preuranjenih smrtnih slučajeva u Europi. Godišnje u svijetu umire 2,5 miliona ljudi upravo zbog posljedica prekomjerne upotrebe soli. Mora se priznati da je ovo šokantan podatak – kazala je.

Prekomjerna so u organizmu izaziva i nadutost, so zadržava vodu a višak vode u organizmu izaziva nadimanje, zbog smanjenog dotoka krvi do mozga moguća je pojava demencije.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Prnjavoru: Preminuo 17-godišnjak David Petrović

– Unošenje prevelike količine soli povećava krvni tlak i kod mladih, zdravih osoba. So utječe na zdravlje, u svakoj životnoj dobi. So takođe otupljuje čula i kad se papile okusa prilagode na manje soli, ostali ukusi hrane bit će izraženiji – navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako kaže prof. Suada Karić svaki gram natrija dovodi do zadržavanja 70 mililitara vode. Zadržavanje vode pod utjecajem natrija posebno je izraženo kod bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću te kod bolesnika sa zatajenjem srca.

– Znamo da je pretjerano soljenje štetno za zdravlje, ali da li se toga sjetimo prilikom kuhanja hrane i pripremanja obroka, kad mahinalno dosoljavamo hranu a da je nismo ni probali. Da li se toga sjetimo kad kupujemo grickalice, mesne prerađevine, brzu hranu, restoransku hranu, indijske začine, hljeb, pecivo, sosove, trajne sireve i drugu prerađenu hranu za koju nismo ni svjesni da sadrži skrivenu so. Šećeri i začini, koji se dodaju hrani, prikrivaju višak dodate soli.

Od 70 do 75 posto soli, koju unesemo u organizam, potječe upravo od te skrivene soli koja potiče iz prerađene hrane a tek 30 posto je dodato tokom kuhanja i nakon serviranja hrane – ističe.

Kako sa žaljenjem ističe, mnogo vrsta i hrane za bebe sadrži povećan udio soli. Stoga savjetuje pažljivo čitanje deklaracija, uz napomenu da je bebi potrebno vrlo malo soli.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

Da bi se sačuvali negativnih posljedica po zdravlje, zbog prekomjernog unosa soli, prof. Karić preporučuje što manje konzumiranje prerađene hrane, gricklica, suhomesnatih proizvoda, trajnih sireva, hljeba i peciva, indijskih začina.

Savjetuje izbjegavanje brze hrane, dodatno dosoljavanje hrane, kao i čitanje deklaracije na proizvodima.

– I u našoj zemlji važi pravilo da se na nutritivnoj deklaraciji kuhinjska so označava kao “so” a ne kao “NaCl” što je mnogim kupcima bilo nejasno – naglasila je.

Pri kupovini savjetuje izbor proizvoda koji imaju maksimalno do 1,5 g soli na 100 g proizvoda, konzumiranje svježeg povrća ili voće uz svaki obrok, kao i mliječne proizvode koji imaju niski sadržaj natrija (poput svježeg sira i jogurta).

– Biti oprezan sa skrivenom soli u „zdravim“ namirnicama poput salata, a često su u ponudi sa raznim dodacima koji pridonose povećanom unosu soli. Smanjivati unos soli postepeno. Biti strpljiv, nakon nekoliko dana moći će se primijetiti kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji okus – poručila je prof. Suada Karić.

Koliko kuhinjska so može biti rizična za zdravlje upozorava u svojim kampanjama i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a odnose se na skretanje pažnje o svjesnosti prekomjernog korištenja soli u prehrani.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...