Kina nikada neće napasti Ukrajinu, nego će je podržati ekonomski i politički

- Advertisement -

Kina i Ukrajina su strateški partneri, a ove godine se navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja, rekao je ambasador Narodne Republike Kine u Ukrajini Fan Xianrong, prenosi Ukrinform.

– Kina je prijateljska zemlja za ukrajinski narod. Kao ambasador, mogu odgovorno reći da će Kina zauvijek biti sila dobra za Ukrajinu, ekonomski i politički. Mi ćemo uvijek poštovati vašu državu, razvijaćemo odnose na bazi jednakosti i obostrane koristi. Poštovaćemo put koji su odabrali Ukrajinci jer je to suvereno pravo svakog narod – rekao je ambasador Fan Xianrong na sastanku u Regionalnoj vojnoj upravi Lavova, prenio je Ukrinform pozivajući se na vladin ured za medije.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Ambasador Fan Xianrong također je rekao da se kineska ambasada preselila iz Kijeva u Lavov i da i dalje radi.

– Kina nikada neće napasti Ukrajinu, mi ćemo pomoći, posebno u ekonomskom pravcu. Za godinu dana naša zemlja uveze robu iz cijelog svijeta u vrijednosti većoj od tri triliona dolara. Spremni smo da vam pomognemo u razvoju. U ovoj situaciji, koju sada imate, mi ćemo se ponašati odgovorno. Vidjeli smo koliko je veliko jedinstvo ukrajinskog naroda, a to znači da je to njegova snaga – dodao je ambasador.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Šef regionalne vojne uprave Lavova Maksim Kozicki zahvalio je kineskom ambasadoru na njegovoj poziciji u podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv agresora.

Govorio je i o velikom broju ljudi koji su spremni da se uključe u teritorijalnu odbranu u Lavovskoj oblasti, o skloništu za interno raseljena lica i snabdevanju humanitarnom pomoći raznim regionima Ukrajine.

Regionalna vojna uprava Lavova napomenula je da je Kina već uputila dvije pošiljke humanitarne pomoći ukrajinskom narodu, a treća se očekuje sutra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...