Kina uporedila upad u Kapitol s protestima u Hong Kongu

- Advertisement -

Kina je u četvrtak uporedila nasilni upad u američki Kapitol pristalica predsjednika Donalda Trumpa s predprošlogodišnjiim često nasilnim prodemokratskim protestima u Hong Kongu, ali je istaknula da niko nije poginuo kada su demostranti zauzeli parlament grada pod kineskom vladavinom.

Snimci haotičnih prizora iz Washingtona u više su navrata emitirani na kineskoj državnoj televiziji.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je n redovnim dnevnom brifingu za novinare da, iako su dešavanja u Hong Kongu u 2019. kada su demonstranti upali u gradski parlament, bila „ozbiljnija“ od onih u Washingtonu, “nijedan demonstrant nije poginuo“.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona pali su na najniži nivo u posljednjim decenijama zahvaljujući nizu sporenja, uključujući i one oko akcija kineskih snaga sigurnosti u Hong Kongu, dok kineski diplomati i mediji često skreću pažnju na vijesti o nasilju ili haosu u Sjedinjenim Državama.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

Tokom višemjesečnih antivladinih protesta u Hong Kongu u 2019. demonstranti su 1. jula upali u gradski parlament, u okviru svog zalaganja za demokratske reforme koje je Peking na kraju ugušio svojim novim zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Jedan čovjek je poginuo nakon što je pao na parkingu tokom protesta u gradu.

Policija u Washingtonu saopćila je da su četiri osobe poginule i 52 su uhapšene nakon što su Trumpove pristalice provalile u američki Kapitol u srijedu, u pokušaju da zaustave kongresnu potvrdu pobjede novoizabranog predsjednika Joa Bidena.

-Također želimo da američki narod može uživati u miru, stabilnosti i sigurnosti što je skorije moguće – izjavila je Hua.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Pronađeni ostaci dvogodišnjeg dječaka nestalog 2023.

Ona je osudila komentare američkog državnog sekretara Mikea Pompea da bi Washington mogao uvesti sankcije umiješanima u hapšenje više od 50 ljudi u Hong Kongu i da će poslati američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u posjetu Tajvanu.

Komentar s hiljadama glasova podrške na kineskoj društvenoj mreži Weibo navodi da su protesti u Washingtonu „više od 90 posto“ bili nalik onima u Hong Kongu. Evropski čelnici pokazali su „dvostruke standarde“ u osudi prvih, ali ne i drugih protesta, navodi se u komentaru.

– Odgovor i rječnik koje su koristili neki u SAD-u na ono što se desilo u Hong Kongu u 2019. potpuno su drugačiji od onih koji su korišteni u reakciji na današnja dešavanja u SAD-u – izjavila je  Hua, prenosi Reuters.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...