Koncentracija stakleničkih plinova dostigla rekordno visok nivo

- Advertisement -

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) objavila je u ponedjeljak da je koncentracija stakleničkih plinova prošle godine dosegla novi rekordni nivo i povećavala se brže od godišnjeg prosjeka u posljednjoj deceniji, uprkos privremenom smanjenju za vrijeme karantina povezanih s pandemijom.

U svom godišnjem izvještaju o plinovima koji zadržavaju toplinu u atmosferi, meteorološka agencija Ujedinjenih naroda navela je da su koncentracije ugljen-dioksida, metana i dušikovog oksida bile iznad nivoa u predindustrijskoj eri prije 1750., kada su ljudske aktivnosti “počele narušavati prirodnu ravnotežu Zemlje”.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana prije početka konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Glazgovu u Škotskoj. Mnogi ekološki aktivisti, donosioci odluka i naučnici kažu da taj događaj, koji će biti održan od 31. oktobra do 12. novembra – skraćeno nazvan “COP26”, označava važnu, pa čak i ključnu priliku za konkretnu posvećenost ciljevima postavljenim u Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća na putu Sarajevo - Pale: Povrijeđeno pet osoba

– Bilten o plinovima staklene bašte sadrži jasnu, naučnu poruku za pregovarače o klimatskim promjenama na COP26 – rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas o izvještaju svoje agencije.

– Uz trenutnu stopu povećanja koncentracije plinova staklene bašte, vidjet ćemo porast temperature do kraja ovog vijeka daleko iznad ciljeva Pariškog sporazuma od 1,5 do 2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa. Daleko smo skrenuli s puta – rekao je Taalas.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari ne rade već sedmi dan: Čekaju platu i topli obrok za januar

Globalni prosjek koncentracija ugljičnog dioksida dostigao je novi maksimum od 413,2 dijela na milion prošle godine, prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije. Povećanje 2020. bilo je veće od godišnjeg prosjeka u posljednjoj deceniji, uprkos smanjenju emisije ugljen-dioksida iz fosilnih goriva za 5,6 posto zbog ograničenja izazvanih pandemijom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...