Life news

Kremlj: Pridruženje Finske NATO-u ‘definitivno’ je prijetnja Rusiji

0
Kremlj: Pridruženje Finske NATO-u ‘definitivno’ je prijetnja Rusiji, Life.ba

Kremlj je saopćio u četvrtak da je finski potez na pridruženju NATO-u “definitivno” prijetnja Rusiji, i da širenje vojnog bloka neće učiniti Evropu ili svijet stabilnijim.

Obraćajući se novinarima tokom telekonferencije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su koraci koje je poduzela Finska na pridruženju NATO-u za žaljenje i bit će razlog uvođenja simetričnog odgovora.

Finski predsjednik i premijerka saopćili su tokom dana da se njihova zemlja mora prijaviti za članstvo u vojnom savezu NATO “bez odgode”.

Upitan da li to predstavlja prijetnju po Rusiju, Peskov je izjavio: “Definitivno. Širenje NATO-a ne čini naš kontinent stabilnijim i sigurnijim”.

Kazao je da se Finska pridružila “neprijateljskim koracima” protiv Rusije.

LIFE:  Istaknuti Rusi daju otkaze, odbijaju podržati rat

Odgovarajući na pitanje u kojoj bi formi bio ruski odgovor, on je rekao: “sve će zavisiti od toga kako će se taj proces proširenja NATO-a odvijati, u kojem se obimu njihova vojna infrastruktura približava našim granicama”.

Do ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Finska je od Drugog svjetskog rata održavala politiku neutralnosti prema Rusiji, s kojom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara, prenosi Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like