KS – Počela isplata boračkih egzistencijalnih naknada za decembar 2020.

- Advertisement -

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za decembar 2020. godine, koju korisnici mogu očekivati na svojim računima u ovoj sedmici, odnosno već od danas, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja.

U obračun za decembarsku isplatu je uključena 2.981 osoba, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec biće isplaćeno 659.810 KM, kroz redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

Najveći iznos naknade je 275 KM za 55 mjeseci učešća u Armiji RBiH i MUP-u BiH, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća. Najviše korisnika ove naknade, njih 754, prijavljeno je u Općini Novi Grad.

Obzirom na veliki broj podnesenih zahtjeva i proceduru obrade, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i oni će biti obuhvaćeni narednim obračunima, kroz redovnu i retroaktivnu isplatu, u skladu sa izdatim rješenjima.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća: Sarajlija poginuo kod Vlasenice

– Također, s obzirom da se još uvijek radi o početku primjene i velikom broju zahtjeva moguće su greške u obradi, te pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati, netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivne isplate i slično, da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu – poručuju iz resornog ministarstva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...