Life news

Kuba o američkoj odluci: Odbacujemo terorizam u svim njegovim oblicima

0
Kuba o američkoj odluci: Odbacujemo terorizam u svim njegovim oblicima, Life.ba
Kuba, arhiv

Kuba je odbacila američku odluku kojom je ova karipska država stavljena na listu država sponzora terorizma, tvrdeći da su oni žrtva terorizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Kube saopćilo je da se već mjesecima spekulisalo da će State Department Kubu staviti na listu zemalja koje podržavaju terorizam.

“To je iskorišteno kao instrument za klevetanje i provođenje ekonomske politike prisile protiv drugih zemalja koje možda neće pristati na samovolju američkog imperijalizma”, navodi se.

Još se dodaje kako je “nadaleko poznata činjenica da Kuba” nije država koja sponzorira terorizam.

“Dobro poznata zvanična državna politika Kube odbacuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama, posebno državni terorizam, bilo gdje i bilo ko da ga je počinio.”

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kube su kazali da Sjedinjene Američke Države smatraju odgovornima za hiljade smrtnih slučajeva i ranjenih na Kubi.

“Kuba je država koja je i sama žrtva terorizma, a naši građani su trpjeli posljedice toga. Na Kubi je zabilježeno 3.478 smrtnih slučajeva i 2.099 osoba s invaliditetom koje su stradale u akcijama koje je provodila američka vlada ili koje su počinjene i sponzorirane sa teritorije te zemlje uz pristanak američkih zvaničnih vlasti”, stoji u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodriguez izjavu američkog državnog sekretara Mikea Pompea o Kubi nazvao je “bahatim postupkom diskreditirane i moralno bankrotirane vlade koja je potaknula pobunu u vlastitoj zemlji”.

LIFE:  SAD traži od saveznih država da ubrzaju vakcinaciju i ne zadržavaju drugu dozu

“Pravi motiv iza ovog postupka je nametanje dodatnih prepreka za bilo kakvu buduću obnovu bilateralnih odnosa”, rekao je Rodriguez na Twitteru, aludirajući na potencijalnu novu stranicu u odnosima sa administracijom Joea Bidena.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je u ponedjeljak da su Kubu ponovo uvrstili na listu “zemalja koje podržavaju terorizam”.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je stavila na crnu listu Kubu koju je sa liste država koje sponzorišu terorizam uklonio njegov prethodnik Barack Obama u okviru normalizacije odnosa s tom zemljom.

“Ministarstvo vanjskih poslova označilo je Kubu kao zemlju koja podržava terorizam, jer pruža podršku međunarodnim terorističkim aktivnostima, pružajući utočište teroristima”, naveo je Pompeo u saopćenju.

Bivši američki predsjednik Obama uklonio je Kubu sa liste zemalja koje podržavaju terorizam 29. maja 2015. godine. Nakon što je Sudan nedavno uklonjen s liste, na njoj se nalaze Iran, Kuba, Sjeverna Koreja i Sirija.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like