[life intervju] Haris Delalić, igrač tuzlanske Slobode i reprezentativac BiH: Moja karijera je išla čudnim tokom, sada uživam u košarci

- Advertisement -

Haris Delalić (27) je aktuelni košarkaš tuzlanske Slobode i reprezentativac BiH. Visok je 203 centimetra, a igra na poziciji tri i četiri. Karijeru je počeo graditi u sarajevskoj Bosni, a igrao je još za Kakanj, Čelik i belgijski Leuven. Također, član je seniorske reprezentacije koju s klupe predvodi Vedran Bosnić. Ljubitelji košarke vidjeli su njegov potencijal na bh. parketima. Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan skok, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori odlike su ovog momka koji je odrastao u sarajevskom naselju Pofalići. Bio je prava noćna mora svim suparnicima, ali i trenerima koji su smišljali na koji način da zaustave Delalića. Čarobna igra pod obručima mu je posao, opsesija i zabava. Karakterno je čvrst, pozitivac u svakom pogledu. U razgovoru za Life.ba govorio je o svojim počecima, karijeri, Bosni, avanturi u Belgiji, bh. reprezentaciji i planovima za budućnost.

Razgovarao:Edin Isanović

Na početku je naglasio kako je naučio prve košarkaške korake.

”Košarku sam počeo da treniram sa 11 godina u Osnovnoj školi Pofalići koju sam pohađao u tom periodu. Sve se desilo spontano. U tom trenutku mi djeca iz mahale stalno smo igrali nogomet i to je bio sport broj jedan. Tako je bilo dok se nije otvorila škola košarke i svi su govorili :

‘Idemo na košarku da se družimo, da vidimo kako je to’. Ja do tada apsolutno nisam znao ništa o čarobnoj igri pod obručima i u tom trenutku moj stariji brat je isto krenuo da trenira. Tako je počela moja košarkaška priča. Taj prvi dodir s loptom mi se svidio i bilo mi je zanimljivo da sam s velikom radošću iščekivao treninge i evo do dan danas sam ostao u tom sportu. Sretan sam zbog toga”, kaže Delalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Potcrtao je kako je njegova karijera imala nepredviđen put.

”Pa moja karijera je baš nekako išla čudnim tokom, s obzirom da sam pauzirao godinu dana. Ali moram naglasiti da je veliku ulogu imao trener Dženan Podbičanin. Poslije te pauze, tada sam imao 18 godina, gdje se može reći i relativno kasno, ali sam uspio da stignem to izgubljeno vrijeme i moja karijera profesionalna počinje u KK Bosna. Tu sam proveo dvije godine. Smatram da su ključne. Dobio sam  priliku da igram, što je izuzetno bitno za mladog igrača. Da stasa, da provodi što više vremena na parketu”, dodaje naš sagovornik.

Poslije nastupa u redovima sarajevskih Studenata, promijenio je sredinu.

”Otišao sam u Kakanj gdje smo imali vrhunski rezultat i bili drugi u državi. Zatim se opet vraćam u Bosnu, gdje smo opet igrali finale play-offa sa Igokeom na 5 utakmica. Malo nam je falilo, ali nismo uspjeli. Igokea je godinama najbolji tim u našoj državi”.

Haris je nastupao sa velikom dozom samopouzdanja. To nije ostalo nezapaženo pa je otišao u inostranstvo.

”Nakonte toga odlazim u Belgiju gdje sam proveo 3 godine i desi se ova pandemija gdje se čitav svijet poljuljalo i vratio sam se kući. Prošle sezone igrao sam za Čelik izuzetno uspješno i tenutno sam član tuzlanske Slobode. Što se tiče taktuelna sezone – zadovoljan sam. No, uvijek može bolje, samo da me zdravlje posluži, ostalo će da se posloži. Imamo sjajan tim ove godine gdje možemo da napravimo dobar rezultat”, istakao  je Delalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija u Banjoj Luci traga za nestalim Ilijom Đukićem

Dobrim igrama, autoritetom i karakterom zaslužio je i poziv u državni tima.

”Trenutno sam i član seniorske reprezentacije koju vodi dosta uspješno selektor Vedran Bosnić. Plasirali smo se na Evropsko prvenstvo koje se igra ovo ljeto. Također, ostvarili smo dvije pobjede u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Jos sam igrao i za mladu reprezentaciju do 20 godina, gdje smo bili evropski prvaci B divizije”.

S obzirom na to da klupska bh. košarka ima dva prvaka Starog kontinenta i jednog prvak Evrope u reprezentativnim selekcijama, pitali smo ga koliko smo nadareni za čarobnu igru pod obručima.

”Bez dvojbe, Bosanci i Hercegovci su nadarena nacija za košarku. Imamo dosta talentovane djece, gdje se svake godine pojavi neko koje bi moglo da napravi vrhunsku karijeru”.

Na kraju je istakao planove za naredni period.

”Što se tiče budućnosti, trenutno ne razmišljam o tome. Fokusiran sam na sadašnjost, da što bolje  završim sezonu i ja da igrački budem na nivou koji želim. Ali naravno moji planovi su da igram u inostranstvu, da li će to opet biti Belgija ili neka druga država – vidjet ćemo”, zaključio je Delalić.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...