[life intervju] Rijad Kobiljar, nogometaš FK Sarajevo: Vratio sam se svojoj kući, nosim dres najboljeg kluba u BiH

- Advertisement -

Rijad Kobiljar (25) je dijete FK Sarajevo. Karijeru je počeo graditi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u sezoni 2015/16 potpisao je ugovor sa Bordo timom. Ipak, otišao je na posudbu u Travnik gdje je pokazao zavidno znanje. Još je igrao za Olimpik, Zrinjski (s kojim je postao prvak BiH), Olimpiju iz Ljubljane, Rudar Velenje, Uerdingen 05, a prije nekoliko sedmica vratio se kući – na Koševo. Rijad je veliki znalac, organizator igre, onaj koji može napraviti višak i kvalitetno uposliti napadača, borac bez mane. Premda još nije stoposto spreman, bit će jedan od glavnih karika u lancu Gorana Sablića. U razgovoru za Life.ba Kobiljar je govorio o povratku na najveći bh. stadion, ambicijama tima sa Koševa, svojim igrama, nastupima u inostranstvu i ljubavi prema FK Sarajevo koju je naslijedio od oca.

Piše:Edin Isanović

Na početku je istakao očekivanja od tima sa Koševa. Za njega je cilj uvijek isti, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.

Rijad Kobiljar

”To je uvijek isto – dotaći vrh. Nosiš dres najboljeg kluba u BiH i borba za naslov prvaka je prirodan slijed događaja. Naravno, trofeji su ono zbog čega se igra nogomet. Izlazak u Evropu je minimalni cilj, to se, rekao bih, podrazumijeva.  Klub poput Sarajeva i sjajni navijači zaslužuju da imaju predstavnika u Evropi. Ove godine je Velež pokazao da naš nogomet vrijedi, da naši klubovi mogu igrati na međunarodnoj sceni. No, trebaju se posložiti neke stvari, a nekada treba i malo sreće”, istakao je Kobiljar.

Bordo tim će se puno pitati u prvenstvu

Veznjak tima sa Koševa ,koji uvijek igra do krajnjih granica svojih mogućnosti, vjeruje da je ,uz sve poteškoće kroz koje Bordo tim prolazi, kandidat za naslov prvaka.

”Neće to biti lako, i drugi klubovi rade, trude se, ulažu i konkurencija je izuzetno jaka. No, mi ćemo se sigurno pitati puno. Imamo vrhunskog trenera, dobro radimo i na tome temeljim optimizam. Dakle, kada svi igrači budu u kadru, kada se svi spremimo i budemo u optimalnom izdanju – gledatelji će vidjeti pravo lice Sarajeva. Svojim igrama sam zadovoljan, ali mi još nedostaje snage, što se i vidi. Odradio sam osam ili devet treninga sa ekipom i igrao sam tri utakmice. Radnik i Rudar po 60 minuta i Zrinjski 30 minuta. Doveden sam da pomognem ekipi i težit ću da to uradim. Ovo sada nije ni blizu mog potencijala, jer znam da mogu puno više kada dođem do željene forme. Želim pomoći klubu, a i klub može meni pomoći. U modernom nogometu ne može se igrati bez kondicije. Trebat će još vremena da budem na željenom nivou. Radit ću na tome da dosegnem taj nivo”, kazao je naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  Austrijska policija tvrdi: Dvije Rumunke nisu otele Danku Ilić, na snimku je druga djevojčica
Rijad Kobiljar

Prije dolaska na Koševo Kobiljar je igrao u Njemačkoj i Sloveniji.

”Bio sam više od godinu dana u Njemačkoj. Igrao sam u trećoj ligi, što nekome može biti smiješno. No, to je vrhunska liga. Igrali su u tom rangu ili još igraju klubovi poput Dynamo Dresdena, Hanse, Munchena 1860, Kaiserslauterna. To su klubovi koji su nastupali i u elitnom razredu njemačkog nogometa. Prije toga sam bio u Sloveniji. Sada sam došao u svoj dom, svoju kuću i najveći klub u BiH. Tu sam da pokažem da znam i nadam se da će ovo biti iskorak u mojoj karijeri”, podvukao je Rijad.

Na Balkanu su najveći nogometni talenti

Govorio je i o Premijer ligi BiH.

”I ranije sam naglašavao da ima dosta kvaliteta u našoj ligi. Ima dobrih igrača i treba samo poboljšati infrastrukturu. Problem je kada igrač iz naše lige nespreman izađe van BiH, da kažem da je to prevelik iskorak kada dođete u jaču ligu. Tamo se igra dosta brže nego ovdje i nastaje problem. To je i normalno jer su igrači spremniji, imaju odlične uslove. Bolja infrastruktura, bolji uslovi za oporavak. Recimo, igrao sam u Sloveniji i uslovi su izvanredni, ali u BiH ima boljih igrača i naša liga je puno teža za igru. Po mom sudu, najveći talenti su sa Balkana, ne može me niko ubijediti drugačije”.

Kobiljar je nosio dres mostarskog Zrinjskog koji igra sjajno na početku aktuelne sezone. Za Plemiće ima samo riječi hvale.

”S njima sam osvojio naslov prvaka. Posljednjih sedam ili osam godina su konstantno u vrhu bh. nogometa. Ovu sezonu su otvorili dobro i biće sigurno u vrhu. Imaju igrača poput Nemanje Bilbije. Sve dok je on u tom klubu, bit će u borbi za titulu i Evropu. On daje oko 10 golova i ima oko 15 asistencija u sezoni. Bit će Zrinjski ozbiljan kandidat za titulu, ali mi smo najveći klub u državi i pitat ćemo se i mi”.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježen Dan narcisa u Sarajevu: Defile bajkera i žena oboljelih od raka dojke

Izdvojio je svoje uzore.

”Bez dvojbe, to je Messi. Uživam gledati njegove poteze. Također, tu su Verratti i Frankie de Jong. Vrhunski igrači, imaju ‘ono nešto’. Da se okrenu, krenu prema naprijed, nisu alibi igrači. To su prave zvijezde. Što se tiče ljudskog uzora, imao sam čast da upoznam Senijada Ibričića dok sam nastupao u Sloveniji. On može i treba svima biti uzor. Na terenu je gospodin, a i van njega. Meni je puno pomogao u Sloveniji. Skroman čovjek, a bogata karijera”.

Svi u porodici su navijači Bordo tima

Rijad od malih nogu ,s velikom količinom emocija, bodri Sarajevo. Otkrio je otkud ljubav prema koševskom timu.

”Ta ljubav traje od kako znam za sebe. Kao dijete sam išao sa ocem na Koševo. Kada sam otišao vani, pratio sam utakmice Sarajeva. To je nešto što je u meni, ta ljubav i emocije prema bordo boji. Međutim, to sve što mi se desilo 2015. godine malo me ohladilo, jer sam bio razočaran. Ipak, kada sam se vratio u klub koji volim, sreći nije bilo kraja. Neopisiv osjećaj. Čitava rodbina dođe na utakmicu i bude oko 20 mojih na koševskim tribinama svaku utakmicu. Žele da me podrže, bodre i za to se živi. Tu sam nekih 20 dana i uživam. Čast je obući dres i igrati sa Bodulom, Velkoskim, Bagarićem, Ahmetovićem, Dupovcem kojeg sam gledao kao dijete. Sa svima, da nikoga ne izostavim”.

Slobodno vrijeme kaže provodi u krugu porodice.

”Dobio sam kćerku prije tri mjeseca i s njom provodim slobodno vrijeme. To mi je sve u životu. Kada sam dobio dijete, čitav svijet se promijenio. Na bolje, jer postao sam najbogatiji čovjek na svijetu. Taj osjećaj se ne može opisati. Čim imam vremena provodim ga sa suprugom i kćerkom. Te stvari se ne mogu kupiti, a vrijede mnogo”, zaključio je Kobiljar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...