(life priča) Mirzet Halilović – Valter, jedan od najboljih bh. maratonaca: Neka trčanje bude vaš stil života, a jednom sam na stazi bio u donjem vešu

- Advertisement -

Mirzet Halilović (53) iz Živinica poznatiji kao Valter, jedan  je od najpoznatijih bh. trkača. Učestvuje na gotovo svim nadmetanjima u našoj zemlji. Uvijek vedrog duha, čovjek koji želi da svojim iskustvom pomogne i ohrabri druge učesnike u trenucima kada izgube volju i misle da ne mogu dalje. Za njega je cilj uvijek isti, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Prošle godine učestvovao je na 125. Bostonskom maratonu kao jedini takmičar iz Bosne i Hercegovine. Javnosti je poznat kao restaurator automobila i vlasnik najstarijeg Fiće u BIH. Ipak, sve je to malo zasjenilo njegovu najveću ljubav atletiku i njegovu omiljenu disciplinu – maraton. Također, bio je pripadnik Specijalne policijske jedinice u Tuzli. Bez dvojbe, Halilović je izuzetno poznati maratonac i van granica BiH.  U razgovoru za Life.ba govorio je o svojim počecima, rezultatima, anegdotama, planovima za budućnost.

Piše:Edin Isanović

 Volim putovati na trke

Na početku je otkirio kako je počela njegov priča.

”Trčanjem se bavim od 2008. godine. Tada sam istrčao Vivicittu, četiri kilometra sa rezultatom 18:50. Sada maraton, prva četiri kilometra, istrčim mnogo brže. Također, bio sam pripadnik Specijalne policijske jedinice u Tuzli. Kroz tu jedinicu uvijek su se preferirale razne sportske aktivnosti”, kazao je Halilović

Dodaje kako ga ljubav prema trčanju drži uvijek spremnim i da je to jedan vid zabave.

”Želim uvijek biti bolji i bolji, bez obzira na godine. Želim pobijediti sebe. Volim obarati lične rekorde. U trčanju mogu toliko ličnog da unesem u samu izvedbu na stazi. Dakako, mogu da eksperimentišem na koji način, kroz strukturu treninga, mogu doći do određenog cilja. Volim putovati na trke, upoznavati nova mjesta, nove ljudu, nove destinacije u trčanju i drugo. Ovo nije slučaj kod druge vrste sporta. Recimo, košarka je uvijek košarka. U trčanji ima i treil, ulične trke, te trke na tartanu, onda noćne i ostalo. Nije to isto”, naglašava naš sagovonik.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažniji zemljotres ponovo pogodio BiH i Crnu Goru

Otkrio je na koliko utrka je do sada učestvovao.

”U dosadašnjoj karijeri ukupno sam istrčao 212 zvaničnih utrka. Od toga na maraton otpada 18. Neke su nestandardne, ali je sveukupno moj broj istrčanih sigurno 212. Moja disciplina je maraton. U njoj dajem najbolje rezultate i uživam. Ponosan sam na moja 4 istrčana Major maratone.  Dakako, rezultati su sve bolji i bolji. Tako sam 2017. godine u Berlinu imao rezultat 3.19.04, godinu poslije u New Yorku 3.16.27, u Čikagu 2019., godine 3.11.25, a 2021., u Boston 3.07.49. također, u oktobru ove godine trčim svoj 5. Major maraton u Londonu. Ova trka će ujedno biti moje učešće na Svjetsko prvenstvu u maratonu po starosnim kategorijama. Koliko ima utrka, toliko i medalja”.

Šestogodišnjem dječaku poklonio medalju

Proteklog vikenda je na utrci Igman 10 osvojio je prvo mjestu u kategoriji 51+, ali je medalju poklonio jednom šestogodišnjem dječaku.

PROČITAJTE JOŠ:  Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć ramazana, noć Lejletul-kadra

”Taj dječak mi je čestitao na ulazu u cilj, a na pobjedničkom postolju sam mu poklonio medalju. Neka mu to bude podstrek da trenira atletiku”.

Apostrofirao je najbolji rezultat.

”Ove godine sam postigao lični rekord na Splitskom maratonu – 3.06.12. Također, ove godine, i najbolji rezultat na polumaratonu 1.24.39”.

Naglašava da uvijek ima i anegdota na utrkama, a ispričao je dvije.

”Maraton Ljubljana, ja stanem u startni blok. Znak za start je označen. Svi odlaze, ja ostajem u zoni starta. Razlog – nisam pronašao drugaricu iz Tuzle  kojoj sam dan ranije preuzeo startni broj. Dogovor je bio da se nađemo u zoni starta. Jos zanimljivija je jedna anegdota iz Sarajeva koja se desila 2021. godine. Maraton su organizovali ‘Dečki u Plavom’, a temperatura je bila – 8 . Ja uvijek trčim u šorcu. Prilikom presvlačenja nisam vidio sa sam zaboravio obući šorc. Moj šuškavac je to pokrio. Na startnoj liniji ja to uočavam. Trka starta, ja trčim u donjem vešu”, kroz smijeh kaže popularni Valter.

Na kraju je poslao poruku svima koji žele da se probaju u ovom sportu.

”Neka trčanje bude vaš stil života. Moj cilj je maraton ispod 2.59.59”, zaključio je Halilović.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...