Life news

Lijepo, čisto i uredno Sarajevo: Počela velika proljetna akcija uređenja grada

0
Lijepo, čisto i uredno Sarajevo: Počela velika proljetna akcija uređenja grada, Life.ba

Velika proljetna akcija čišćenja grada, te uređenja i ozelenjavanja javnih površina, u cilju stvaranja ljepšeg okruženja, počela je danas na Darivi, u općini Stari Grad. Aktivnosti provode i koordiniraju Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, te javna preduzeća „Rad“ i „Park“, koja su za ovu akciju angažirala dodatne radnike sa evidencije Službe za zapošljavanje KS.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, koji je prisustvovao početku radova, objasnio je da se već ranije krenulo s aktivnostima, ali da je od danas na terenu više radnika i mašina.

Rekao je da komunalne službe ulažu maksimalne napore, ali je sa žalošću konstatirao i da ekološka svijest građana još nije na nivou na kojem bi trebala biti. Izrazio je nadu da će početkom rada komunalne policije tokom ove godine stanje u ovoj oblasti biti znatno bolje.

Adis Bešlić, direktor „Parka“ naveo je da ovo preduzeće ulazi spremno u novu sezonu. Objasnio je da su u saradnji s Ministarstvom i Službom za zapošljavanje osigurali 175 radnika na projektu javnih radova, te da će oni biti angažirani u narednih šest mjeseci.

Najavio je i novosti iz ovoga preduzeća, među kojima je i projekt digitalizacije Pionirske doline. Kako je dodao, u saradnji s Ministarstvom odgoja i obrazovanja KS pripremaju i realizaciju „Zoo škole“ za učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola.

LIFE:  Hot Since 82 rasprodanim partyjem snažno vratio duh rave kulture u Sarajevo!

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković izrazio je zadovoljstvo što akcija počinje na Darivi, odnosno Bentbaši, koja je najmlađe zaštićeno područje u Kantonu.

Resorna kantonalna ministarstva i“Park” za sutra su planirali radove na uređenju dvorišta kao i sadnje novih biljnih vrsta u krugu javnih ustanova za socijalnu zaštitu. Radovi će početi u 10.00 sati u Kantonalnoj javnoj ustanovi Gerontološki centar Sarajevo. Za njihovu realizaciju  planiran je utrošak oko 60.000 KM.

Širi radovi na projektu ozelenjavanja, odnosno rekonstrukcije javnih zelenih površina i sadnje novih sadnica, bit će ozvaničeni u četvrtak, 28. aprila. Tog dana, ministar Hadžiahmetović i direktor „Parka“ Adis Bešlić, uz prisustvo premijera KS Edina Forte, će potpisati Sporazum o realizaciji Projekta ozelenjavanja Kantona Sarajevo u vrijednosti 200.000 KM, koja će trajati narednih pet mjeseci, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like