Litvanci za tri dana skupili pet miliona eura da kupe dron Bayraktar za Ukrajinu

- Advertisement -

Stotine Litvanca udružile su se kako bi se Ukrajini kupila napredna vojna bespilotna letjelica za rat protiv Rusije, u znak solidarnosti sa susjednom državom koja je bila pod vlašću Moskve.

Potrebnih pet miliona eura prikupljeno je u samo tri i po dana, većinom u malim svotama, da se finansira kupovina vojnog drona Bayraktar TB2, prema Laisves TV, litvanskoj internetskoj mreži koja je pokrenula inicijativu.

“Prije nego što je rat počeo, niko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalno. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji”, rekla je Agne Belickaite (32) koja je poslala 100 eura čim je prikupljanje počelo u srijedu.

“Već neko vrijeme doniram za kupnju oružja za Ukrajinu. I radit ću to do pobjede”, rekla je za Reuters dodajući da je motivirana i zbog straha da bi Rusija mogla napasti Litvaniju.

PROČITAJTE JOŠ:  Zašto Elektroprivreda BiH kasni u učitavanju potrošnje struje u Sarajevu?

Proteklih godina dron se pokazao učinkovitim protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u ratovima u Siriji i Libiji, a njegovu kupovinu organiziralo je litvansko ministarstvo odbrane, koje je Reutersu reklo da planira potpisati pismo namjere da kupi letjelicu od Turske sljedeće sedmice.

“Novo, neočekivano prikupljanje novca ponovo je motiviralo ljude. Treći je mjesec invazije …važno je izbjeći da se naviknemo na to”, rekla je litvanska premijerka Ingrida Simonyte za Laisves TV,.

Ukrajina je proteklih godina kupila više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB20 od turske kompanije Baykar, a 27. januara naručila je još 16.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Isporučeni su početkom marta.

“Ovo je prvi put u historiji da obični ljudi prikupljaju novac kako bi kupili nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerojatno”, rekao je ukrajinski ambasador u Litvaniji Bešta Petro.

Većina teškog naoružanja koje su države NATO-a dosad slale Ukrajini je oružje iz sovjetskog doba koje se nalazi u zalihama istočnoevropskih država članica NATO saveza, no neke su odnedavno počele isporučivati haubice proizvedene na zapadu.

“Dok vlade najvećih država na svijetu raspravljaju u beskonačnost, litvansko društvo jednostavno se povezalo”, rekla je Belickaite, prenosi Al Jazeera.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...