Life news

Macron: Ulazak Ukrajine u EU mogao bi potrajati desetljećima

0
Macron: Ulazak Ukrajine u EU mogao bi potrajati desetljećima, Life.ba

Trebat će desetljeća da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U govoru u parlamentu EU-a u Strasbourgu, umjesto toga je sugerisao da bi se Ukrajina mogla pridružiti “paralelnoj evropskoj zajednici” dok čeka odluku, piše BBC.

-To bi omogućilo zemljama koje nisu članice EU da se pridruže evropskoj sigurnosnoj zajednici na druge načine – rekao je predsjednik Macron.

Ukrajina je započela proces podnošenja zahtjeva za pridruživanje bloku u februaru ove godine, četiri dana nakon ruske invazije.

– Svi znamo savršeno da bi proces kojim bi se [Ukrajini] omogućilo pridruživanje potrajao nekoliko godina, vjerovatno nekoliko desetljeća – rekao je Macron u ponedjeljak.

Dodao je kako je to realna procjena osim ako ne odlučimo sniziti standarde za pristupanje. I ponovno razmisliti o jedinstvu naše Evrope.

LIFE:  Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal obećavaju da će se boriti do kraja

Macron je rekao da bi umjesto toga trebalo razmotriti “paralelnu evropsku zajednicu”, umjesto da se moraju suspendirati strogi kriteriji za članstvo u EU kako bi se ubrzala prijava Ukrajine.

Rekao je da će to biti “način usidrenja zemalja koje su geografski u Evropi i dijele naše vrijednosti”.

Njegovi su komentari uslijedili ubrzo nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila da će izvršna vlast EU u junu objaviti svoje početno mišljenje o kandidaturi Ukrajine za članstvo.

Kijevski dužnosnici potvrdili su u ponedjeljak da je Ukrajina Bruxellesu predala drugi dio zahtjeva za članstvo u EU.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like