Life news

Mađarska će sankcionisati društvene medije zbog zloupotreba slobode govora

0
Mađarska će sankcionisati društvene medije zbog zloupotreba slobode govora, Life.ba

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga pokrenula je u ponedjeljak postupak kojim će se omogućiti sankcionisanja kompanija na društvenim mrežama zbog, kako je nazvala, “sistematskih zloupotreba” slobode govora.

Ministrica je rekla da će se sastati s mađarskim nadzornim tijelom ove sedmice kako bi razgovarali o mogućim kaznama za, kako je opisala, nepoštenu komercijalnu praksu, a dodala je da će sazvati sastanak odbora za digitalnu slobodu, javlja Reuters.

U rastućem valu kritika, neki se vladini službenici žale na ono što su opisali kao napore kompanija društvenih medija, uključujući Facebook, da ograniče konzervativne ideologije na svojim platformama.

LIFE:  [gledaj uživo] Life intervju sa Emirom Halimićem

Premijer Viktor Orban pretvorio je mađarske javne medije u poslušne vjesnike, a saveznici kontrolišu velike dijelove privatnih medija, omogućavajući mu posebno mjesto za prikazivanje njegove agende.

Međutim, desničarski premijer suočen je s najtežim izazovom u svojoj deset godina dugoj vladavini na parlamentarnim izborima sljedeće godine, dok se bori protiv dugotrajnog oporavka od pandemije COVID-19 i ujedinjene opozicije, a ankete pokazuju da mu pada popularnost.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like