Life news

Marin: NATO ne planira postavljanje nuklearnog oružja ili baza u Finskoj

0
Marin: NATO ne planira postavljanje nuklearnog oružja ili baza u Finskoj, Life.ba
Arhiv, ilustracija - testiranje rakete sposobne da nosi nuklearnu glavu

NATO alijansa nije izrazila nikakav interes za postavljanje nuklearnog oružja ili vojnih baza u Finskoj, rekla je finska premijerka Sanna Marin za talijanske novine u intervjuu objavljenom u četvrtak tokom posjete Rimu, prenio je Reuters.

– Ne postoji čak ni interes (unutar NATO-a) za postavljanje nuklearnog oružja ili baza u Finsku – rekla je Marin za dnevni list Corriere della Sera, saopćio je njen ured.

Finska i Švedska su u srijedu formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu, što je odluka potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, ali se suočavaju s prigovorima Turske na proces pridruživanja za koji se prvobitno očekivalo da će biti relativno brz.

Marin, koja je u posjeti Rimu kako bi se sastala sa svojim italijanskim kolegom Mariom Draghijem, rekla je da vjeruje da se to pitanje može riješiti dijalogom.

LIFE:  Rusija poručila Švedskoj: Odgovor Moskve će zavisiti o razmještaju vojnih kapaciteta NATO-a

– Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati sa Turskom i svim drugim zemljama članicama, odgovoriti na pitanja koja mogu postojati i ispraviti sve nesporazume – rekla je Marin.

Marin je također dodala da raspoređivanje nuklearnog oružja ili otvaranje baza u Finskoj nije dio pregovora Helsinkija o članstvu u NATO-u.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like