Marko Topić za Life.ba o Mirviću, Kepčiji, stanju u Bordo timu: Predsjednik želi napraviti veliki klub, ali je okružen ljudima koji ga pogrešno savjetuju

- Advertisement -

Marko Topić je u posljednje vrijeme bio u fokusu bh. javnosti zbog toga što je bio najozbiljniji kandidat za preuzimanje funkcije sportskog direktora FK Sarajevo. No, na kraju mu je predsjednik tima sa Koševa Ismir Mirvić saopštio kako aktuelni osvajač Kupa BiH neće imenovati nikoga na tu funkciju. Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH, u januaru prošle godine, postao je vlasnik UEFA ”PRO” licence Centra za edukaciju pri Nogometnom savezu BiH. Inače, Marko je prije nekoliko godina bio trener napadača u švicarskom Sionu, a tada je prvi šef struke ovog kolektiva bio Admir Smajić. Također, za njegovo prezime nikada se nije “zalijepilo” ništa nesportsko. Kao što je poznato za bh. reprezentaciju je igrao u teškim trenucima. Stoga je vrlo omiljen kod navijača nacionalnog tima, ali i pristalica tima sa Koševa. U opširnom intervjuu za Life.ba govorio je o tome zašto nije izabran za sportskog direktora kluba, Ismiru Mirviću, Ivanu Kepčiji, aktuelnoj situaciji u klubu gdje izlazak u Evropu zavisi od jedne utakmice – finala Kupa BiH.

Piše:Edin Isanović

Vi ste prije nekoliko mjeseci bili najozbiljniji kandidat za sportskog direktora FK Sarajevo. Premda se sve razvuklo na nekih mjesec dana, na kraju ste dobili odgovor da klub neće angažovati nikoga na tu funkciju. Šta se ustvari desilo?

Da, bio sam u Sarajevu četiri dana od 7. do 10. januara ove godine. Sa predsjednikom Mirvićem obavio sam sve ukupno četiri razgovora koji su bili i više nego dobri. Dvije ili tri sedmice poslije toga imao sam video razgovor sa Mirvićem. On me zvao iz SAD-a i taj razgovor bio je više nego kvalitetan. Bio sam uvjeren 100 posto da ću dobiti funkciju sportskog direktora. Nekoliko dana poslije sam dobio mail od predsjednika da trenutno neće postavljati sportskog direktora do kraja sezone. Iskreno, bio sam šokiran što sam i njemu saopćio. Proveo sam 5 ili 6 sedmica u detaljnom analiziranju svega što je bilo potrebno. Napisao sam nekoliko desetaka  stranica koje sam i njemu proslijedio. Analiza prvog djela sezone, statistike igrača, moj plan sa klubom, značenje funkcije sportskog direktora, kadar za novu sezonu, akademija, scouting služba i sve ostalo. Desilo se očigledno to da su savjetnici Ivan Kepčija, Emir Kurtić i ostali ubijedili Mirvića da ja nisam za tu poziciju. Njima sam smetao, jasno je.

Kakvu komunikaciju danas imate sa predsjednikom Ismirom Mirvićem?

Sa predsjednikom sam putem maila komunicirao 2 ili 3 puta, Ismira smatram velikim gospodinom i osobom koja hoće nešto veliko da napravi sa Sarajevom, ali je okružen ljudima koji ga pogrešno savjetuju. Mirvić mi je u posljednjem mailu napisao da razumije da sam razočaran i zamolio me je da mu pošaljem sve račune koje sam imao da mi se plate. Sve sam to odbio.

Ovih dana možemo pročitati kako mnogi navijači po društvenim mrežama i forumima naglašavaju kako predsjednik Ismir Mirvić oko sebe ima nekompetentne ljude koji povlače loše poteze. Kakav je Vaš stav o tome?

PROČITAJTE JOŠ:  Na Vratniku bačena bomba

Ovo sam rekao Mirviću i savjetniku Kepčiji da se klub ne može voditi iz Amerike i iz Zagreba, nego samo iz Sarajeva. Normalno da predsjednik donosi odluke, ali sportski direktor je drugi čovjek kluba koji drži sve pod kontrolom i ima najodgovorniji posao u klubu. Odgovoran je za trenere, igrače, menadžere, javnost i ostalo. FK Sarajevo nema takvu osobu u klubu i zbog toga se dešava to što se dešava. Trener je odgovoran za igrače i za treninge, a za sve ostalo je odgovoran sportski direktor.

U trenucima pregovora razgovarali ste i sa Ivanom Kepčijom, savjetnikom u FK Sarajevo koji ,kako kažu, povalači sve poteze. Kakav ste razgovor imali s njim? 

Sa Kepčijom sam obavio jedan razgovor na kojem je bio i Mirvić. Ivanu sam rekao sve što sam imao i on je vidio sa kakvom osobom bi imao posla i uvjeren sam da je on ubijedio Mirvića da me ne zaposli. Cijelo vrijeme govorio je o nekom mom neiskustvu i o tome što nisam radio do sada. Kepčija je uvjerio Mirvića da je on napravio čuda u klubovima u kojima je radio i da on može obavljati i funkciju sportskog direktora iz sjene. Pošto je on doveo sve nove igrače u klub. Ja možda nisam radio, a kaže se za sve postoji prvi put. On sigurno nije stručnjak kakav misli da jeste. Istjeran je iz Legije nakon 12 mjeseci, Hajduka nakon 11 iz Hiberniana nakon 5 mjeseci. Samo treba upaliti internet i pogledati komentare o njegovom odrađenom poslu u tim klubovima i sve će vam biti jasno.

U subotu je tim s Koševa poražen od Tuzla Citya na Koševu i gotovo sigurno ostao bez izlaska u Evropu kroz prvenstvo. Kako ste vi vidjeli sve utakmice Sarajeva na proljeća gdje niti jedan ozbiljniji tim iz gornjeg dijela tabele nisu pobijedili?

Normalno da poraz protiv direktnog konkurenta najviše boli. Tuzla City je uzeo tri velika boda koja ima garantuju izlazak u Evropu, a Sarajevo se porazom doveo u tešku situaciju. Pogotovo što ekipu čekaju još najmanje tri preteške utakmice Borac, Željo, Velež i može se reći da je i trenutno četvrto mjesto ,na kojem se trenutno nalaze, upitno da li će na njemu ostati.

Po vašem mišljenu, je li Aleksandar Vasoski kalibar trener za Sarajevo?

Po mom sudu, trener Vasoski ,kojeg sam upoznao u Sarajevu, doveden je na samom početku u tešku situaciju. Prvo, ostavljen mu je skroman igrački kadar, dovedeno je pet novih nogometaša koji skoro uopće nisu igrali u klubovima iz kojih su došli. Evo nekih podataka u postocima koliko su igrači igrali u klubovima iz kojih su došli:Mujakić 31 posto, Sećerović 53% posto, Čataković 16 posto, Suljic 10 posto, Avramovski poslednjih 8 mjeseci odigrao 45 minuta u klubu i 10 minuta u reprezentaciji. Šta ste očekivali? Da oni lete po terenu. Trener je morao povesti 30 igrača u Tursku na pripreme gdje je bilo nemoguće pripremati ekipu za velike ciljeve sa tolikim brojem nogometaša. Za trenera je to bila nemoguća misija. Pripremati treninge, utakmice i sve ostalo sa tolikim brojem igrača. Da je bio postavljen sportski direktor do odlaska u Tursku se moralo rijesiti 5 ili 6 nogometaša i na pripreme nije smjelo ići više od 25 igrača. To sve sam rekao predsjedniku Mirviću u našim razgovorima. Uvjeren sam da je Vasoski dobar trener koji je ostavljen na cjedilu sa puno problema koje je morao rješavati, a to nije njegov posao. Stoga, on nije mogao biti fokusiran na svoj posao.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Trogodišnje dijete se utopilo u bazenu

Treba li klubu sportski direktor, bez obzira ko to bio?

Naveo sam, funkcija sportskog direktora je najodgovornija u klubu i bez nje niti jedan ozbiljan klub ne može funkcionirati. Mirviću sam rekao da je prvo trebao biti postavljen sportski direktor, pa onda trener i igrači. No, oni su napravili obrnuto i još nemaju sportskog direktora. Zbog toga i jeste  situacija u klubu kakva jeste.

Izlazak u Evropu je upitan, a još jedna šansa postoji u finalu Kupa BiH. Može li Bordo tim pobijediti Velež?

Izlazak u Evropu tim sa Koševa može ostvariti samo ako osvoje  Kupa BiH. Veliki problem je što je ekipa pod prevelikim pritiskom i sigurno je da je to veliki teret za igrače. Velež je u potpuno drugoj situaciji. Na sredini tabele su, nemaju nikakav pritisak i šlag na tortu im je igranje finale nacionalnog kupa. Nisam siguran niti da će FK Sarajevo igrati u Evropi sljedeću sezonu. Sve što se dogodilo sa klubom u posljednje vrijeme Mirviću sam rekao i poslao mailove da će se to desiti. Što se tiče igračkog kadra tu ima nekoliko nogometaša kojima izlaze ugovori, kao i igrača koji se vraćaju sa posudbe, nekima se treba zahvaliti iako imaju ugovore. Ima tu puno posla. Morat će Kepčija više vremena provesti u Sarajevu nego nekoliko dana mjesečno kao do sada.

Bez dvojbe, imate podršku navijača da dođete na Koševo. Da li danas imate te ambicije?

Odgovor na ovo pitanje je – Mirvić ima moj broj. A što se tiče podrške navijača, mogu reći hvala Hordama zla i svima ostalima koji su me podržavali i bili za to da postanem sportski direktor velikog FK Sarajevo. Imao sam i nekoliko razgovora sa legendom kluba Farukom Hadžibegićem i od njega sam imao podršku. Pozdrav svim navijačima Sarajeva.

U međuvremenu klub je imenovao novu direktoricu umjesto Sabrine Buljubašić. Vaš komentar?

Smjenu stare direktorice ne mogu komentirati, a postavljanje nove Ajle Alimanović mogu. Osoba koja je radila na mnogo pozicija u velikim firmama i sigurno je dobro da je klub dobio takvu osobu. Ali ona nema veze sa nogometom i to nije dobro za Bordo tim. Baš bih volio vidjeti razgovore koje ona vodi sa trenerom ili igračima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...