Merkel pozvala na zajedničku transatlantsku strategiju prema Rusiji i Kini

- Advertisement -

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak na zajedničku transatlantsku strategiju prema svjetskim silama Rusiji i Kini, opisujući to kao glavni zadatak u narednom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu održanoj virtuelnim putem, Merkel je oštro kritikovala Rusiju zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, a Moskvu je optužila i za upotrebu “hibridnih” mehanizama ratovanja protiv zemalja članica Evropske unije (EU).

“Za nas je vrlo važno da razvijemo zajedničku transatlantsku agendu prema Rusiji. S jedne strane, naravno da bismo trebali ponuditi saradnju. Ali s druge strane, moramo biti načisto s razlikama koje imamo”, rekla je Merkel.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Prnjavoru: Preminuo 17-godišnjak David Petrović

Merkel je također dodala da dijeli mišljenje američkog predsjednika Joea Bidena da Rusija radi na destabilizaciji Evropske unije.

Kinu je također opisala kao još jedan važan izazov za Evropu i Sjedinjene Američke Države (SAD), dodajući da bi transatlantski partneri trebali razviti zajedničku strategiju prema toj zemlji.

“S jedne strane, Kina je sistemski konkurent. S druge strane, Kina nam je potrebna za rješavanje globalnih problema. Posljednjih godina Kina je stekla više moći na međunarodnoj sceni, a mi kao transatlantska alijansa i kao demokratske zemlje trebamo se pozabaviti time”, kazala je Merkel.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića predati u Tužilaštvo KS-a

Napomenula je i da je svjesna da Evropljani i SAD mogu imati različita mišljenja o nekim pitanjima u vezi s Rusijom i Kinom, ali je insistirala na tome da transatlantski partneri moraju zajedno definisati svoje strateške izazove.

“Naši se interesi neće uvijek poklapati, nemam nikakve iluzije. Tamo gdje postoje razlike, o njima zaista trebamo otvoreno razgovarati. Ali imamo široku, zajedničku, dobru osnovu u smislu naših zajedničkih vrijednosti, naše vjere u demokratiju“, rekla je njemačka kancelarka.

Na virtuelnoj Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu učestvovali su i američki predsjednik Joe Biden i francuski čelnik Emmanuel Macron.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...