Milanović: Zabranjuju se preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i drugih gradova

- Advertisement -

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj .

Milanović je naložio načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiranje građana Zagreba, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Inače, Ministarstvo obrane u ponedjeljak je najavilo da će se danas, u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom, provesti zajedničku vježbu pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” .

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrdio advokat: Fadil Novalić sutra nakon džume ide u zatvor u Vojkoviće

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba između 16,45 i 17,45 sati.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je u utorak francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” te tom prigodom istaknuo da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i ljetom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

Dio je aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronomom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Šićkog Broda: Gajbe sa sokovima pale sa kamiona pa se rasule na petlji kod Tuzle

Premijer Plenković rekao je danas popodne na konferenciji za novinare u Zagrebu da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom te da u Hrvatskoj stižu dva američka borbena zrakoplova F-16.

Plenković je ponovio kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentirao fotografijama tragove bombe. Time je demantirao današnju izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je u Zagrebu pala nenaoružana letjelica, prenosi Hina.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...