Moldavska separatistička regija Pridnestrovlje izvjestila o eksplozijama i napadu na radio toranj

- Advertisement -

Separatistička moldavska regija Pridnjestrovlje podigla je nivo “terorističke prijetnje” na crveno, objavila je njena službena novinska agencija, prenosi Tass.

 

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, danas su izvijestile o eksplozijama na radiotelevizijskom tornju te o prekidu emitiranja programa ruskog radija.

– Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti – saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija.

– Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe – dodaje ministarstvo uz fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:  Uspješno okončana potraga: Hamza Muminović pronađen na području Kiseljaka

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radiopredajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo povrijeđenih.

Misteriozne eksplozije u Pridnjestrovlju, otcijepljenoj teritoriji u Moldaviji pod ruskom kontrolom, izazvale su bojazan da bi se sukob u Ukrajini mogao proširiti, piše BBC.

Rusija ima oko 1.500 vojnika stacioniranih u Pridnjestrovlju, koje graniči s Ukrajinom i otcijepilo se od Moldavije u kratkom ratu 1992. godine.

Ako Rusija pruži vojno pojačanje Pridnjestrovlu, to bi moglo omogućiti njihovim snagama da krenu na Odesu – strateški važan lučki grad, iz pravca zapada. Napad na grad sa istoka do sada su blokirale ukrajinske trupe.

PROČITAJTE JOŠ:  Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

U petak je visoki ruski general Rustam Minekajev rekao da je “kontrola nad jugom Ukrajine još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje također postoje slučajevi ugnjetavanja stanovništva koji govori ruski”.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je da će “zaštititi” etničke Ruse u bivšim sovjetskim republikama. To je bio njegov argument za invaziju na Ukrajinu. Moldavija je prije raspada SSSR-a bila sovjetska republika.

Moldavija nije ni u NATO ni u EU. To je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja i dom mnogih etničkih Ukrajinaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....