Life news

Monah Konstantin: Smisao Vaskrsa predstavlja osnov naše vjere

0
Monah Konstantin: Smisao Vaskrsa predstavlja osnov naše vjere, Life.ba

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najznačajniji praznik ne samo u pravoslavnoj tradiciji, već i u cijelom kršćanskom svijetu.

– Smisao Vaskrsa predstavlja osnov naše vjere. Vjerujemo u vaskrsenje mrtvih, kao što je Hristos postradao i vaskrsao, tako vjerujemo da ćemo i svi mi jednog dana vaskrsnuti i naslijediti život vječni. To je smisao i osnov naše vjere – kazao je Feni monah Konstantin iz manastira Žitomislić.

Vaskrsu prethodi 40-dnevni post.

– U postu se trudimo da, osim uzdržavanja od životinjske, mrsne hrane da se uzdržavamo od hrđavih misli, da oprostimo drugima sve što su nam učinili, čime su nas uvrijedili, povrijedili, ili nas bilo kako užalostili, da pojačamo molitve i da se što više okrenemo ka toj duhovnoj strani da bi nam i sam praznik Vaskrsenja bio velika radost – naglasio je monah Konstantin.

LIFE:  [video] Verstappen i Tsunoda se utrkivali motornim čamcima u močvari

Za Vaskrs se farbaju i jaja, koja su, kako je kazao, simbol vaskrsenja, simbol života, a posebnu radost predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju s “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse” što znači “Hristos je vaskrsnuo” i “Zaista je vaskrsnuo”.

Čestitajući Vaskrs, monah Konstantin uputio je i poruku svim ljudima.

– Pravoslavnim vjernicima čestitamo Vaskrs, da ga proslave u miru, ljubavi i radosti, što želimo i svim drugim ljudima koji su oko nas da bi se ta naša radost, mir i ljubav prelila i na druge ljude koji žive oko nas – poručio je monah iz manastira Žitomislić.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like