MUP KS uspostavlja novi sistem videonadzora na području Kantona Sarajevo

- Advertisement -

Vlada KS dala je jučer saglasnost za projekt izgradnje novog sistema videonadzora na području Kantona Sarajevo, radi unapređenja sigurnosti i efikasnijeg provođenja aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Imenovana radna grupa, u čijem sastavu je stručno osoblje MUP-a KS, kao i vanjski eksperti u oblasti telekomunikacija i sigurnosti, utvrdit će lokacije koje će biti pokrivene videonadzorom, potrebnu infrastrukturu i uređaje, kao i način prenosa signala do nadzornih centara, te opreme za nadzorne centre uključujući i softvere za videonazor i nadzor mreže, planirane buduće dogradnje sistema i ostale potrebne zadatke, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

PROČITAJTE JOŠ:  Večeras u Los Anđelesu dodjela Oskara: Favorit "Openhajmer" sa 13 nominacija

– Obaveza radne grupe je da to uradi u što kraćem roku, a najdalje za 90 dana, kao i da pripremi procjenu ukupnih troškova. Projektna i tehnička specifikacija koju će predložiti bit će osnova za raspisivanje javne nabavke i realizaciju projekta – najavio je ovim povodom ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

Istakao je da je ovo odličan kriminalistički alat za bolju kontrolu i prevenciju, kao i utvrđivanje različitih oblika kriminaliteta.

PROČITAJTE JOŠ:  Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Ministar je podsjetio i da je uspostava novog sistema videonadzora predviđena Akcionim planom za prevenciju i suzbijanje krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...