Life news

Nakon masakra u školi u Uvaldeu američke savezne države dalje podijeljene u pogledu kontrole oružja

0

Guverner Washingtona Jay Inslee brzo je reagirao na ovosedmični masakr u osnovnoj školi u Teksasu, objavivši tweet s popisom mjera za kontrolu oružja koje je poduzela država predvođena demokratima, tweet je završio riječima “Kongres je na redu”.

No, uvođenje mjera kontrole oružja ne prolazi u Kongresu, a te mjere postale su sve oskudnije u većini država. Osim nekoliko država pod kontrolom demokrata, većina posljednjih godina nije poduzela nikakve mjere u pogledu kontrole oružja ili je agresivno krenula u proširenje prava na oružje.

To je zato što ih politički kontroliraju republikanci koji se protive ograničenjima oružja ili su politički podijeljeni, što dovodi do zastoja u donošenju odluka, javio je AP.

– Ovdje sam u poziciji u kojoj mogu učiniti nešto, mogu uvesti zakone, a ipak znati da to gotovo sigurno neće nikuda ići zbog čega imam osjećaj bespomoćnosti – kazao je državni senator Greg Leding, demokrat u Zakonodavnom tijelu Arkansasa.

LIFE:  Da li je Turska propustila priliku za popravljanje odnosa sa Zapadom?

Nakon masakra u školi u Uvaldeu američke savezne države dalje podijeljene u pogledu kontrole oružja, Life.ba

Bezuspješno se zalagao za zakone koji bi omogućili vlastima da oduzmu vatreno oružje onima za koje je utvrđeno da predstavljaju opasnost za sebe ili druge.

Nakon masakra u utorak u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu, u kojem je poginulo 19 učenika i dvoje učitelja, demokratski guverneri i zastupnici širom zemlje pozvali su Kongres da usvoji ograničenja za posjedovanje oružja.

Republikanci su uglavnom pozivali na veće napore u rješavanju mentalnog zdravlja i jačanje zaštite u školama.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like