Life news

Nakon šest mjeseci na ISS-u, astronauti se uspješno vratili na Zemlju u SpaceX kapsuli

0
Nakon šest mjeseci na ISS-u, astronauti se uspješno vratili na Zemlju u SpaceX kapsuli, Life.ba

Kapsula SpaceX Crew Dragon s četiri astronauta spustila se u okean kod obale Floride u ranim jutarnjim satima, čime je okončana šestomjesečna misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), javlja CNN.

NASA-ini astronauti Raja Chari, Tom Marshburn i Kayla Barron, zajedno s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom iz Evropske svemirske agencije, vratili su se na Zemlju otprilike 24 sata nakon što su krenuli s ISS-a.

Kapsula Crew Dragon mogla se vidjeti kako juri noćnim nebom prije nego što su se četiri padobrana otvorila kako bi se usporio ponovni ulazak letjelice u Zemljinu atmosferu.

– Slijetanje Crew Dragona je potvrđeno, dobrodošli natrag na Zemlju – objavio je SpaceX na Twitteru.

SpaceX kapsule Elona Muska počele su letjeti s posadama na ISS 2020. godine.

SpaceX je prošle sedmice dovezao četiri astronauta – tri iz SAD-a i jednog iz Italije – na ISS kako bi zamijenili četvorku koja se vratila danas na Zemlju.

Maurer je dvanaesti Nijemac koji je bio u svemiru, a njegovo putovanje pomno se pratilo u Njemačkoj od lansiranja 11. novembra prošle godine na Cape Canaveralu na Floridi. Njegov povratak u Njemačku se očekuje u petak uvečer.

LIFE:  Ukrajinski Generalštab: Rusija izgubila 25.100 vojnika od početka invazije

NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i od tada se oslanjala na ruske letjelice Sojuz za prevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Elon Musk, vlasnik proizvođača električnih vozila Tesla, a odnedavno i većinski vlasnik društvene platforme Twitter.

Kompaniju SpaceX, sa sjedištem u Kaliforniji, Musk je oformio 2002. godine i ona je u protekle dvije godine poslala u svemir sedam letjelica s ljudskom posadom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like