NAPOKON! Krajem augusta testna vožnja na rekonstruisanoj tramvajskoj pruzi (relacija Čengić Vila – Ilidža)

- Advertisement -

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) očekuje da će prije 1. septembra biti testna vožnja tramvajem na rekonstruisanoj tramvajskoj pruzi od Čengić Vile do Ilidže.

Ovo je izjavio govoreći o tome da li će se produžiti rok za završetak rekonstrukcije tramvajske pruge na spomenutoj dionici.

“Rok za izgradnju kompletne pruge od Ilidže je dvije godine. Mi smo te dvije godine podijelili na dvije funkcionalne cjeline. Prva je od Ilidže do Čengić Vile, a druga je od Čengić Vile do Marijin Dvora. Dali smo sami sebi zadatak i rok da prvu cjelinu završimo do početka školske godine. Stojimo pri tom roku i mi očekujemo da ćemo u zadnjim danima augusta imati testnu vožnju od Čengić Vile do Ilidže”, izjavio je Šteta za TVSA.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

Podsjećamo, rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile je počela krajem augusta prošle godine i nadležni su ranije najavljivali da bi trebala biti završena u augustu ove godine. Nakon toga počet će rekonstrukcija od Čengić Vile do Marijin Dvora. Radovi koštaju više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvođač radova je konzorcija kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Očekuje se da će uskoro biti izabran i izvođač radova za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Dostavljene su četiri ponude, po dvije iz Kine i Turske. Moguće je da će gradnja tramvajske pruge početi tokom ove godine.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica. Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a, prenosi Klix.ba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...