Nastavak obnove Eko-kuće te izgradnja šetnica, adrenalinskog parka i nogometnog terena na Ponijerima

- Advertisement -

Javna ustanova Centar za kulturu Kakanj, koja upravlja i Ski centrom “Ponijeri” u tom gradu, odmah po okončanju skijaške sezone započela je aktivnosti na obogaćivanju sadržaja za ugodan boravak posjetilaca tog, trenutno jedinog aktivnog skijališta u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako napominje direktor te općinske ustanove Mirza Mušija, u toku je javni poziv za izbor izvođača radova na završetku projekta obnove Eko kuće “Ponijeri” za koji im je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona dodijelilo 150.000 KM.

-Nadamo se da ćemo s tim novcem okončati obnovu tog objekta, koji je Općina Kakanj kupila te dodijelila na upravljanje našoj ustanovi. Za njenu kupovinu te prvu fazu obnove, tokom koje smo prošle godine osposobili i restoran koji je radio protekle sezone, utrošeno je oko 400.000 KM.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Kada sve bude gotovo, najavljuje Mušija, posjetiocima će moći ponuditi i smještaj u ukupno sedam apartmana.

Prošla skijaška sezona, s obzirom na povoljne vremenske uvjete, bila je najbolja dosad.

-Naravno, najviše posjetilaca imali smo u toku januara, za vrijeme zimskog školskog raspusta, ali zadovoljni smo sezonom. Snijega je bilo dovoljno pa se skijalo i do polovine marta – napominje Mušija, ocjenjujući da su kada se sve sabere, imali 50-ak dana skijanja.

To je lijep uspjeh za tako malo skijalište, koje se svake godine dopunjava novim sadržajima te koje nudi i noćno skijanje. Uz skijašku stazu, zasebno je izgrađena i staza za sankanje.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Zimska idila u proljeće: Pogledajte kako je snijeg zabijelio na olimpijskoj ljepotici

-Osim radova na Eko-kući, ove godine planiramo izgraditi i novi nogometni teren za rekreativce. Teren će biti prekriven umjetnom travom, a Općina Kakanj i ZDK su nam opredijelili po 30.000 KM.

Međutim, s obzirom na sva poskupljenja, nismo sigurni da će to biti dovoljno novca, ali nadamo se da ćemo ga ove godine kompletno završiti. U planu je i izrada Adrenalinskog parka te pet šetnica, koje će biti duge po nekoliko kilometara. Jedna od njih će voditi na vrh Tajana, druga na vrh skijaške staze… – najavljuje Mušija.

Kakanjsko skijalište prošle je godine nabavilo i drugi “ratrak” za pripremu staze pa, sada, u slučaju kvara uvijek imaju jednu mašinu za uređenje staza.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...