Life news

Neofašisti u Italiji koriste frustraciju antivaksera u svrhu eskalacije nasilja

0
Neofašisti u Italiji koriste frustraciju antivaksera u svrhu eskalacije nasilja, Life.ba

Iskorištavanje nezadovoljstva i frustracije javnosti zbog ograničenja tokom pandemije koronavirusa od desničara u Italiji tjera vlasti da se uhvate u koštac s fašističkim naslijeđem zemlje i raspiruje strah da bi moglo doći do ponavljanja prošlosedmičnog incidenta kada se nasilna rulja pokušala probiti do parlamenta, javlja AP.

Od ovog petka, svaka osoba koja odlazi na svoje radno mjesto u Italiji morala je dosad primiti najmanje jednu dozu vakcine, biti u post-Covid oporavku ili imati negativan Covid test svaka dva dana, koristeći Green Pass za potvrdu svog statusa.

Italijani već koriste Covid propusnice za ulaske u restorane, pozorišta, teretane i druge sadržaje za zabavu u zatvorenom prostoru, ili za putovanje autobusima, vozovima ili na domaćim letovima.

Deset hiljada protivnika te vladine uredbe pojavilo se prošle subote na velikom rimskom trgu Piazza del Popolo u protestu koji je prerastao u alarmantno nasilje.

LIFE:  Sjedeća odbojka - BiH pobjedom nad Gruzijom počela nastup na EP-u u Kemeru

Miješanje i preklapanje ekstremne desnice i onih koji su protiv mjera obavezne vakcinacije izazivaju zabrinutost, iako su oni koji se protive vakcinama i dalje izrazita manjina u zemlji u kojoj je 80 procenata ljudi starijih od 12 godina potpuno cijepljeno.

Podstaknute političkom ekstremnom desnicom na skupu, hiljade su u subotu marširale talijanskom prijestolnicom, a stotine su divljale na svom pohodu na sjedište lijevo orijentiranog radničkog sindikata CGIL.

Policija je spriječila njihove uporne pokušaje da dođu do ureda italijanskog premijera i sjedišta parlamenta.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like