Life news

Neredi u Briselu: Demonstranti zapalili ulaz policijske stanice i policijsko vozilo

0
Neredi u Briselu: Demonstranti zapalili ulaz policijske stanice i policijsko vozilo, Life.ba

Demonstranti u Briselu, glavnom gradu Belgije, zapalili su ulaz policijske stanice i policijsko vozilo tokom protesta zbog smrti tinejdžera afričkog porijekla koji je preminuo nakon što ga je privela policija, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine građana okupilo se pred policijskom stanicom, u blizini željezničke stanice na sjeveru Brisela, na protestima zbog smrti 23-godišnjeg tinejdžera afričkog porijekla po imenu Ibrahima Barrie.

Tokom protesta mogle su se čuti parole “Život crnaca je važan”, “Pravda za Ibrahimu”, “Policajci ubice”, a demonstranti su potom počeli bacati kamenje na policijsku stanicu, na što su pripadnici snaga sigurnosti odgovorili korištenjem vodenog topa. Demonstranti su nešto kasnije zapalili ulaz policijske stanice i policijski automobil.

Neredi u Briselu: Demonstranti zapalili ulaz policijske stanice i policijsko vozilo, Life.ba

Tokom nereda razbijena su stakla na brojnim policijskim automobilima, a demonstranti su oštetili bankomate i radnje u obližnjim ulicama.

U međuvremenu, demonstranti su kamenjem pogodili i vozilo belgijskog kralja Philippea, koje je slučajno prolazio regijom u kojoj su protesti trajali. Automobil se brzo udaljio s mjesta događaja, a još je nepoznato da li je u tom trenutku u vozilu bio kralj Philippe.

LIFE:  SAD: Ossoff pobijedio u Georgiji, demokrate imaju kontrolu u Kongresu

Tokom policijske intervencije nekoliko demonstranata je povrijeđeno. Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a više demonstranata je privedeno.

Podsjećamo, policija je privela tinejdžera Ibrahimu Barriea s obrazloženjem da se nije pridržavao mjera poduzetih u okviru borbe protiv koronavirusa. Navedeno je da je Barrie mobitelom snimio video policije, a zatim pobjegao.

Barrie, koji je uhapšen i odveden u policijsku postaju, sat vremena kasnije izgubio je svijest, a umro u bolnici u koju je prebačen. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o smrti mladića.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like