Life news

Njemačka: Radikalna desničarska partija AfD pod nadzorom obavještajne službe

0
Njemačka: Radikalna desničarska partija AfD pod nadzorom obavještajne službe, Life.ba

Njemačka obavještajna služba pod nadzor je stavila radikalnu desničarsku partiju Alternativa za Njemačku (AfD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Javna njemačka televizija ARD javlja kako su vlasti zaključile da postoji dovoljno dokaza da se AfD tretira kao sumnjivi slučaj zbog antidemokratskih i antiustavnih ciljeva koje propagira.

Takav zaključak omogućava obavještajnoj agenciji BfV da aktivira svoje metode, uključujući i regrutovanje doušnika za praćenje sumnjivih aktivnosti federalnih i lokalnih ogranaka AfD-a i njihovih mogućih veza sa zabranjenim ekstremističkim grupama.

Radikalna desničarska partija AfD je popularnost stekla tokom izbijanja migrantske krize 2015. godine, a dvije godine kasnije je na izborima osvojila 12 posto glasova i ušla u njemački parlament – Bundestag.

LIFE:  SAD prešao brojku od pola miliona preminulih od COVID-19

Čelnici te partije su izazvali brojne kontraverze proteklih godina i to prvenstveno antimigrantskom, antisemitskom i islamofobnom retorikom.

Kritičari optužuju AfD za širenje ksenofobije i antimuslimanskog rasizma u Njemačkoj, što u konačnici izaziva porast ekstremizma i nasilja.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da AfD uoči septembarskih parlamentarnih izbora u Njemačkoj uživa podršku oko deset posto biračkog tijela.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like