Njemačka: Radikalna desničarska partija AfD pod nadzorom obavještajne službe

- Advertisement -

Njemačka obavještajna služba pod nadzor je stavila radikalnu desničarsku partiju Alternativa za Njemačku (AfD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Javna njemačka televizija ARD javlja kako su vlasti zaključile da postoji dovoljno dokaza da se AfD tretira kao sumnjivi slučaj zbog antidemokratskih i antiustavnih ciljeva koje propagira.

Takav zaključak omogućava obavještajnoj agenciji BfV da aktivira svoje metode, uključujući i regrutovanje doušnika za praćenje sumnjivih aktivnosti federalnih i lokalnih ogranaka AfD-a i njihovih mogućih veza sa zabranjenim ekstremističkim grupama.

PROČITAJTE JOŠ:  Epilog nesreće kod Pala: Poginula jedna osoba, krivac već uhapšen

Radikalna desničarska partija AfD je popularnost stekla tokom izbijanja migrantske krize 2015. godine, a dvije godine kasnije je na izborima osvojila 12 posto glasova i ušla u njemački parlament – Bundestag.

Čelnici te partije su izazvali brojne kontraverze proteklih godina i to prvenstveno antimigrantskom, antisemitskom i islamofobnom retorikom.

Kritičari optužuju AfD za širenje ksenofobije i antimuslimanskog rasizma u Njemačkoj, što u konačnici izaziva porast ekstremizma i nasilja.

PROČITAJTE JOŠ:  U Derventi se prevrnuo kamion koji je prevozio automobile

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da AfD uoči septembarskih parlamentarnih izbora u Njemačkoj uživa podršku oko deset posto biračkog tijela.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...