Life news

Njemačka šalje Ukrajini sedam samohodnih haubica

0
Njemačka šalje Ukrajini sedam samohodnih haubica, Life.ba

Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, pored pet haubica koje su Nizozemci već obećali, izjavila je u petak njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht.

Obuka ukrajinskih trupa o artiljerijskom naoružanju može početi sljedeće sedmice u Njemačkoj, rekla je ona novinarima u slovačkom gradu Sliac gdje danas treba da se sastane sa nizozemskim kolegom, prenosi Deutsche Welle.

– Ovih sedam haubica su upravo ona vrsta teškog naoružanja koje Ukrajina traži od Njemačke – rekla je glavna politička dopisnica DW-a Melinda Crane.

– Njemačku vladu je više puta optuživalo rukovodstvo u Kijevu da nije učinila dovoljno da pomogne u odbrani od Rusa i do prije 10 dana Berlin je bio prilično oklijevao da obezbijedi teško naoružanje, ali izgleda da je kancelar Scholz promijenio mišljenje – kazala je ona.

LIFE:  EURO 2024. - Otvaranje u Munchenu, finale u Berlinu

Obuka će biti ponuđena za upotrebu haubica, koje dostižu udaljenost od 30 do 40 kilometara.

Taj potez dolazi nakon velike promjene u njemačkoj politici slanja teškog naoružanja u Ukrajinu, uključujući protuzračne sisteme “Gepard”.

Kancelar Olaf Scholz suočava se sa sve većim kritikama zbog toga što Njemačka ne čini dovoljno da pomogne Ukrajini usred ruske invazije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like