Njemački notari upozorili da izmjene Zakona o notarima u FBiH mogu štetno uticati na borbu protiv pranja novca

- Advertisement -

Njemačka savezna notarska komora (Bundesnotarkammer) obratila se svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini upozoravajući da bi najavljene promjene Zakona o notarima u Federaciji Bosne i Hercegovine, mogle štetno uticati na efikasnu borbu protiv pranja novca.

Iz njemačke komore, koja je odigrala ključnu ulogu pri uspostavi notarijata u zemljama Zapadnog Balkana ističu da notari igraju važnu ulogu u sistemu preventivnog pravosuđa. Napominju da se važan zadatak notarskog rada ogleda i u borbi protiv pranja novca.

-S pravom su notari, u pravnom okviru Europske unije, a vezano za borbu protiv pranja novca i borbu protiv financiranja terorizma, određeni kao obveznici i važan preventivni faktor. S obzirom na sudjelovanje notara u sačinjavanju ugovora na području stvarnih prava (nekretnina) i prava privrednih društava, notari su u najboljoj poziciji da otkriju i spriječe radnje usmjerene na pranje novca, navodi se u pismu.

Kako naglašavaju iz njemačke notarske komore, u mnogim evropskim zemljama, pa i u BiH, notari već na vrlo efikasan način doprinose borbi protiv pranja novca, prijavljivanjem sumnjivih transakcija odgovarajućim institucijama nadležnim za financijsko obavještavanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Jedan vrlo važan preduvjet da notari mogu dati djelotvoran doprinos je, kako se navodi, njihova sposobnost da pažljivo procijene svaki ugovor koji sačinjavaju, kao i da savjetuju ugovore strane, prije nego što se ugovor zaključi i ovjeri ga notar.

-U protivnom, notari nisu u mogućnosti otkriti bilo kakvu skrivenu namjeru ugovornih strana. Samo ako notar može sačiniti notarski obrađenu ispravu s potpunim znanjem o namjerama stranaka, notar je u mogućnosti otkriti sumnjive transakcije, upozorava se u pismu.

U Federaciji BiH Parlament trenutno raspravlja o izmjenama u notarskoj službi. Ukratko, kako je najavljeno, Zakon o notarima izmijenit će se na način da se smanji broj notarski obrađenih isprava i, umjesto istih, uvede takozvani postupak solemnizacije. U tim slučajevima, notar ne bi sačinjavao notarski obrađenu ispravu u postupku u kojem istražuje namjere ugovornih strana i pretvara ih u potpuno sveobuhvatan pravni dokument, koji potom ovjerava. Umjesto toga, stranke će moći ugovore, koji su već privatno sklopljeni odnijeti kod notara i tražiti da toj privatnoj ispravi da rang javne isprave.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon pucnjave na Baščaršiji, oglasila se sarajevska policija

-U takvom postupku, zadatak notara bio bi ograničen na čistu pravnu provjeru dokumenta.Međutim, notar ne bi mogao istražiti namjere ugovornih strana, pa bi mnogi slučajevi pranja novca mogli ostati neotkriveni. Bojimo se da bi uvođenje takvog postupka (solemnizacije) štetilo doprinosu notara u borbi protiv pranja novca, a što je zadatak, na koji su notari ponosni, upozoravaju iz Njemačke savezne notarske komore u pismu upućenom svim institucijama u BiH nadležnim za implementaciju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Pismo je upućeno Vijeću ministara BiH, državnim ministarstvima sigurnosti i pravde, SIPA-i, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) te federalnim ministarstvima pravde, financija i unutarnjih poslova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...