Life news

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

0
Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH, Life.ba
Migranti kod Velike Kladuše, Bosna i Hercegovina

Ministarstvo financija i trezora BiH saopćilo je da novac za rješavanje migrantske krize nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

– Netačni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH – navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da ‘sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba)’.

– Svi rashodi, obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima, transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti. Detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekt ‘Proračun za građane’ – ističe se.

LIFE:  [foto] Stanje na lokalitetu "Lipa" veoma loše: Uslovi u kojim borave migranti katastrofalni

Sredstva planirana proračunom troše se, kako se navodi, sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

– Sva zaduženja koja, odlukama Vijeća ministara, budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima. Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF), kojem članice tog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com – saopćeno je Ministarstva financija i trezora BiH.

Fena

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like