Life news

Od Pfizera do Moderne: Tko zarađuje milijarde od Covid cjepiva?

0
Od Pfizera do Moderne: Tko zarađuje milijarde od Covid cjepiva?, Life.ba
Ilustracija

Dolazak cjepiva za Covid-19 donekle obećava povratak u normalniji život, piše britanski Guardian. Istovremeno, razvoj cjepiva stvorio je globalno tržište vrijedno desetke milijardi dolara godišnje, a najviše će zaraditi pojedine farmaceutske tvrtke.

Guardian piše da će među najvećim dobitnicima biti Moderna i Pfizer – dvije vrlo različite američke farmaceutske tvrtke koje obje naplaćuju više od 30 dolara za cjepivo (dvije doze). Iako je Moderna osnovana prije samo 11 godina, nikada nije zaradila neki značajan novac, a zapošljavala je samo 830 djelatnika prije pandemije. Pfizer pak vuče korijene iz 1849. godine, prošle godine ta kompanija je ostvarila neto dobit od 9,6 milijardi dolara i zapošljava gotovo 80.000 djelatnika.

No, drugi proizvođači lijekova, poput britansko-švedske AstraZenece i američke farmaceutske tvrtke Johnson & Johnson, obvezali su se da će svoja cjepiva prodavati na neprofitnoj osnovi dok pandemija ne završi.

Hoće li tržište u budućnosti doživjeti zaokret, ovisi značajno i o tome hoće li cjepiva postati ona vrsta koja su potrebna samo jednokratno – poput cjepiva za ospice – ili će biti potrebna redovita cijepljenja, kao što je slučaj s gripom. No, bez obzira na to u neposrednoj budućnosti očekuje se velika financijska dobit navedenih kompanija.

Pfizer / BioNTech – mRNA cjepivo

Pfizerovo cjepivo Comirnaty, razvijeno s njemačkim BioNTechom, prvo je odobreno i mora se čuvati na ultra niskim temperaturama (-70 ° C). Vlade su naručile oko 780 milijuna cjepiva, uključujući SAD (200 milijuna doza za 3,9 milijardi dolara) i povjerenstvo EU-a (300 milijuna), dok će 40 milijuna doza ići zemljama s nižim prihodima putem pogona Covax. Za dvije doze u SAD-u se plaća oko 39 dolara, a u EU oko 30 dolara. Očekivana prodaja 2021. godine procjenjuje se između 15 i 30 milijardi dolara

Pfizer, koji dijeli troškove i profitne marže jednako kao i BioNTech, očekuje 20 milijardi dolara u prodaji 2021. na temelju trenutnih ponuda. Konačni broj mogao bi biti dvostruko veći, jer Pfizer kaže da ove godine potencijalno može isporučiti dvije milijarde doza. Analitičar Barclaysa Carter Gould predviđa prodaju od 21,5 milijardi dolara 2021. godine, 8,6 milijardi dolara iduće godine i 1,95 milijardi dolara 2023. godine, pod pretpostavkom da se vakcina neće morati davati svake godine kao što je u slučaju s gripom.

U proteklih 12 mjeseci dionice Pfizera narasle su za 1,8 posto, a BioNTecha za čak 156 posto.

Dvoje osnivača BioNTecha, Ugur Sahin i Özlem Türeci – oboje liječnici – postali su multimilijarderi prošle godine, kada su potencijal cjepiva i posao s Pfizerom potaknuli rast dionica.

Moderna – mRNA cjepivo

Cjepivo koje je proizvela američka biotehnološka tvrtka sa sjedištem u Massachusettsu mora se čuvati na temperaturi -20 stepeni celzija. Velika Britanija naručila je 17 milijuna doza, EU je kupila 310 milijuna s opcijom za dodatnih 150 milijuna, dok je američka vlada naručila 300 milijuna doza. Japan je kupio 50 milijuna. Moderna za dozu (dva cijepljenja) u SAD-u naplaćuje 30 dolara, a u EU 36 dolara.

Očekuje se da će u 2021. godini prodati između 18 i 20 milijardi dolara. Moderna je sama priopćila da 2021. očekuje prodaju od 18,4 milijarde dolara. Analitičar Barclaysa, Gena Wang, predviđa prodaju od 19,6 milijardi dolara, 20,2 milijarde dolara 2022. godine i 11,4 milijarde dolara 2023. godine.

U proteklih 12 mjeseci dionice Moderne skočile su za 372 posto,

Skupina ulagača koja je podržala tvrtku kad je osnovana 2010. godine ostvarit će znatne povrate. Izvršni direktor Stéphane Bancel, 48-godišnji francuski direktor, posjeduje 9% dionica, koje sada vrijede gotovo 5 milijardi dolara.

Johnson & Johnson – Adenovirus cjepivo

Johnson & Johnson razvio je prvo svjetsko cjepivo za Covid-19 koje se ne daje dva puta. Dakle, za razliku od ostalih proizvođača, ovo cjepivo se ubrizgava samo jednom. Razvilo ga je odjeljenje Janssen ove kompanije u Belgiji. Koristi adenovirus-26, rijetku varijantu virusa prehlade. Odobren je u SAD-u krajem veljače i može se čuvati na standardnim temperaturama hladnjaka najmanje tri mjeseca. Velike narudžbe uključuju SAD, UK (30 milijuna doza plus opcija za 22 milijuna), EU (do 400 milijuna doza) i države Covax (500 milijuna doza do 2022.).

Očekivana prodaja 2021. godine procjenjuje se na 10 milijardi dolara.

Tvrtka ove godine želi isporučiti najmanje milijardu doza, što bi donijelo 10 milijardi dolara. Američka vlada naručila je 100 milijuna doza, uz mogućnost kupnje 200 milijuna više, a plaća 10 dolara po injekciji.

Dionice ove kompanije su u proteklih 12 mjeseci skočile za 7,7 posto.

LIFE:  (VIDEO) Momak zaprosio Teu Tairović na nastupu, ona rekla "DA"

AstraZeneca – Adenovirusno vektorsko cjepivo

Cjepivo razvijeno na Sveučilištu Oxford koristi modificirani virus prehlade čimpanze i može se držati na temperaturi hladnjaka. Virusna vektorska cjepiva koriste bezopasni virus da dostave djelić genetskog koda stanicama. Velike narudžbe stigle su iz Velike Britanije (100 milijuna), EU (do 400 milijuna), SAD-a (300 milijuna) i Japana (120 milijuna funti).

Očekivana prodaja 2021. godine procjenjuje se između dvije i tri milijarde dolara.

Analitičari SVB Leerinka predviđaju prodaju od 1,9 milijardi dolara ove godine i 3 milijarde dolara 2022. Brojka za 2021. mogla bi biti daleko veća ako AstraZeneca postigne svoj ambiciozni cilj od 3 milijarde doza. Tvrtka se obvezala da će cjepivo isporučivati na neprofitnoj osnovi tijekom ove pandemije, a za dvije doze naplaćuje od 4,30 do 10 dolara.

Dionice ove kompanije su u proteklih 12 mjeseci pale za 8,6 posto.

Sinovac – inaktivirano virusno cjepivo

CoronaVac daje se za hitne potrebe u nekoliko kineskih gradova još od prošlog ljeta, a kineski regulator odobrio ju je početkom veljače. Sinovac, sa sjedištem u Pekingu, sklopio je poslove s Brazilom, Čileom, Singapurom, Malezijom i Filipinima. U siječnju su Turska i Indonezija započele kampanje cijepljenja ovim cjepivom. Sinovac također planira isporučiti 10 milijuna doza cjepiva državama Covax. Sinovac kaže da ove godine može proizvesti više od milijardu doza. Cijene cjepiva koštaju 60 dolara za dvije injekcije u nekim kineskim gradovima. Indonezijski partner Sinovac Bio Farma, koji je naručio najmanje 40 milijuna doza, rekao je da bi lokalno koštao 27,20 dolara za dvije doze. Dionice ove kompanije su u proteklih 12 mjeseci pale za 21,6 posto.

Institut Gamaleya / Adenovirusno cjepivo Ruskog fonda za izravna ulaganja

Iako ga regulator EU još nije odobrio, Mađarska i Slovačka kupile su rusko cjepivo Sputnik V. Ukupno ga je naručilo više od 50 zemalja, uključujući Iran, Alžir i Meksiko. AstraZeneca testira dvostruku kombinaciju svog cjepiva sa Sputnikom.

Nepoznato je kolika je moguća zarada na prodaji ovog cjepiva, ali procijenjuje se da je u pitanju više milijardi dolara.

Rusi se trude masovno proizvoditi Sputnik u Rusiji, ali Ruski fond za izravna ulaganja potpisao je ugovore s 15 proizvođača u 10 zemalja za proizvodnju 1,4 milijarde uboda. Za potrebne dvije doze na međunarodnom tržištu naplaćivat će se 20 dolara ili manje, ali u Rusiji su besplatna.

Novavax cjepivo

Cjepivo Novavax koristi mali fragment laboratorijske verzije proteina klasja Sars-CoV-2. Američka tvrtka nada se regulatornom odobrenju u Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim zemljama u prvoj polovici ove godine. Tvrtka istražuje cjepiva više od 30 godina. Dogovorila je da će isporučiti 300 milijuna doza, uključujući UK (60 milijuna doza), EU, Kanadu i Australiju. Nada se da će proizvoditi 150 milijuna doza mjesečno, a očekuje se da će biti jeftiniji od rivala. Prema Financial Timesu, tvrtka se složila naplatiti 3 dolara za injekciju u Africi. Cjepivo će se također izrađivati u Stockton-on-Teesu, na sjeveroistoku Engleske, a može se držati na temperaturi hladnjaka. Očekivana prodaja 2021. godine je nekoliko milijardi dolara.

Na temelju tih poslova, Novavax je ovog tjedna rekao da vidi “potencijal za nekoliko milijardi dolara prihoda u sljedećih 12 mjeseci”. To će se povećati, jer Novavax očekuje da će moći donijeti dvije milijarde doza godišnje zahvaljujući partnerstvu s Institutom za serum u Indiji.

Dionice ove kompanije su u proteklih 12 mjeseci skočile za 1.128 posto. Najveći financijski dobitak pripast će menadžerima fondova poput Vanguarda i BlackRocka, koji su najveći dioničari.

CureVac mRNA cjepivo

CureVac očekuje objavljivanje kasnih rezultata za svoje cjepivo CVnCov u travnju i nada se da će EU dobiti odobrenje do lipnja. EU je unaprijed naručila 225 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 180 milijuna. Za razliku od drugih cjepiva protiv mRNA, injekcija CureVac-a može se čuvati na temperaturi hladnjaka. Zajedno s GSK-om, koji posjeduje gotovo 10% ove njemačke tvrtke, nastoji razviti projekcije sljedeće generacije cjepiva za više novonastalih inačica Covid-19.

Očekivana prodaja 2021. godine je nejasna – cijene još nisu objavljene, ali ipak imaju profit.

Želi proizvesti do 300 milijuna doza, a 2022. od 600 do milijardu. Dionice su u 12 mjeseci skočile za 45,5 posto,

Najveći dioničar je njemački milijarder Dietmar Hopp, suosnivač softverske tvrtke SAP. Posjeduje više od 80% tvrtke CureVac, koja sada vrijedi više od 12 milijardi dolara.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like