Okončana terenska vježba za korištenje NICS sistema [video]

- Advertisement -

Nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Ruišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar, pokaznom vježbom održanom u srijedu na Ruištu uspješno je okončana terenska vježba za korištenje NICS sistema “NICS Mostar 2021”.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić današnju vježbu kvalificirao je riječima međuzavisnost, zajedništvo i interoperabilnost.

– Rastući i sve opasniji sigurnosni izazovi sve aktere sigurnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou učinili su međuzavisnim zato što nitko sam za sebe i po sebi ne može ostvariti vlastitu sigurnost. Interoperabilnost je nešto što sve te različite elemente na međunarodnom i nacionalnom planu povezuje u jedinstveni sistem, a zajedništvo je potreba da pomažemo jedni drugima u trenucima kada je netko od aktera sistema sigurnosti najugroženiji ili najpogođeniji bilo kojom vrstom sigurnosnog izazova – kazao je Cikotić.

Dodao je kako je današnja vježba integrirala prisustvo Bosne i Hercegovine NATO savezu.

– Sistem koji nam je dan omogućuje da se integrira veliki broj operatera različitih sigurnosnih operacija, da se razmjenjuju različite vrste informacija, signala, podataka i poruka, te da se omogući efikasna funkcionalnost sistema u vrlo složenim vremenskim, terenskim, prostornim, ali i različitim situacijskim uvjetima – naglasio je Cikotić.

Ministar je također istaknuo opredijeljenost za nastavak suradnje i u budućnosti jačanjem kapaciteta i modernizacijom službi zaštite i spašavanja, te da je posebno važno i unaprjeđenje civilno-vojne suradnje s Oružanim snagama BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac bacio ručnu bombu na njivu i ranio komšiju

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad istaknuo je kako mu je bila čast prisustvovati današnjoj vježbi “NICS Mostar 2021” i predstavljati NATO i njegovih 30 članica.

– Zaista se radujem što sam bio u prilici vidjeti ovaj sistem na djelu u BiH, a uz pomoć NATO-a on je instaliran u još tri države na Balkanu koje su uvele taj sistem za upravljanje vanrednim situacijama. Za sada je u sklopu NATO programa ‘Znanost za mir i sigurnost’ investirano preko šest milijuna eura samo u BiH kako bi se razvio visokofunkcionalni višeslojni zapovjedni sistem za incidente koji omogućuje upravljanje kompleksnim, vanrednim situacijama – kazao je Folkestad.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson ocijenio je kako svaka krizna situacija zahtjeva odgovor više nivoa.

– U takvoj situaciji suradnja i koordinacija između tih različitih nivoa i agencija od ključne je važnosti za zaštitu građana, ali i spasilaca. Jako mi je drago što se SAD mogao pridružiti NATO savezu kako bi pružio podršku u implementaciji ovog sistema na terenu. Sistem je usavršen na takozvanom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Bilo je jako impresivno gledati pripadnike raznih agencija, od Ministarstva obrane, Ministarstva sigurnosti, Oružanih snaga BiH, uprava za civilnu zaštitu entiteta i Brčko distrikta, Crvenog križa i drugih, koje zajednički surađuju s namjerom da se ovaj sistem na terenu koristi na najoptimalniji način – istaknuo je veleposlanik Nelson.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari još uvijek čekaju plate i topli obrok za januar

Naglasio je kako ovaj sistem omogućuje da se najsvježije informacije preko raznih uređaja dostavljaju vlastima, ali i neophodnim agencijama koje se bave ovim stvarima, kao i onima koji su na terenu i prvi reagiraju na krizne situacije.

– Impresivno je bilo također vidjeti i kako NICS sistem štiti prve spasioce na terenu tako što se kroz njega prikazuju čak i minska polja koja trenutno postoje u BiH. Ova vježba sjajan je primjer podrške i doprinosa NATO-a kolektivnoj sigurnosti svih ljudi i građana u Bosni i Hercegovini – kazao je Nelson.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Ukupno su sudjelovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće.

Za potrebe izvođenja vježbe pripremljen je poseban scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove uporabe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...