Opozicija u RS-u organizira proteste u znak zaštite medijskih sloboda

- Advertisement -

Opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska najavile su da će u subotu, 2. oktobra, organizirati proteste u znak zaštite medijskih sloboda, ali i kako bi ukazali na brojne afere u tom entitetu.

Predstavnici SDS-a, PDP-a, DNS-a i SPS-a najavili su to danas na pres-konferenciji, napominjući da će zatražiti od vladajuće koalicije, koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da odstupi od vlasti zbog gašenja signala BN televizije te zbog afere o upotrebi industrijskog kisika u klinikama.

Kažu da u Republici Srpskoj sada vlada medijski mrak te je na snazi pokušaj gušenja ono malo slobodnih medija koji djeluju u tom bh. entitetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Harun Handžić: Dječak koji se od teške bolesti liječio u Turskoj

Pozvali su sve one koji su nezadovoljni sadašnjim odnosnom vlasti prema interesima građana da im se u subotu pridruže, napominjući da to neće biti zadnji protesti koje će organizirati.

Opozicione stranke također su zamjerile Zoranu Tegeltiji (SNSD), predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koji je jučer sazvao telefonsku sjednicu na kojoj je usvojena tromjesečna Odluka o privremenom finanisranju državnih institucija čime su omogućene isplate iz državnog budžeta uključujući i plate državnim službenicima i namještenicima.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Tvrde da su time prekršeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koja je donijela odluku da politički predstavnici tog entiteta ne učestvuju u radu državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

U večernjim satima u Sarajevu je došlo do požara. Pripadnici...

Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava...

Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Građani Sarajeva u naselju Alipašino Polje su se požalili...