Osumnjičeni za hiljade hakerskih napada uhapšeni

- Advertisement -

Međunarodna istraga zadala je udarac hakerima za koje se tvrdi da stoje iza hiljade Ransomware hakerskih napada.

U napadu Ransomwarea, hakeri zaključavaju podatke kompanije ili organizacije nudeći ključeve za otključavanje datoteka u zamjenu za veliku svotu novca.

U operaciji GoldDust učestvovalo je 17 zemalja – uključujući SAD, Britaniju, Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Poljsku, Rumuniju i Kanadu – kao i Interpol, Europol i Eurojust, agenciju Evropske unije koja se bavi pravosudnom saradnjom.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u ponedjeljak hapšenje ukrajinskog državljanina u Poljskoj za kojeg se sumnja da stoji iza hakerskih napada, uključujući i na američkog pružatelja usluga Kaseya, prenosi dpa.

Stotine kompanija u SAD-u i drugim zemljama bile su ugrožene ovim hakerskim napadom iskorištavanjem dosad nepoznate ranjivosti u softveru Kaseye početkom jula ove godine.

Europol i Eurojust u međuvremenu su najavili hapšenje dvoje ljudi u Rumuniji zbog navodnog korištenja istog softvera REvil za izvođenje napada.

Osumnjičeni su optuženi za pokretanje oko 7.000 napada na kompanije i organizacije, u kojima je korišten softver za zaključavanje sadržaja njihovih kompjutera dok ne dobiju isplatu. Navodno su tako stekli milione eura.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Dvije agencije EU najavile su prethodnih dana još pet hapšenja u drugim zemljama.

Eurojust je saopćio da su hakerski napadi usmjereni na razne institucije, uključujući kompanije, lokalnu vlast, bolnice, škole, univerzitete i sudove.

Francuski, njemački, rumunski i švicarski timovi bili su u središtu evropske operacije, navodi Eurojust.

Interpol je izvršio hapšenja i u Kuvajtu i Južnoj Koreji povezana s razmjenom obavještajnih podataka kroz operaciju.

Softver za iznuđivanje – poznat kao ransomware – hakeri koriste da zaključaju podatke kompanije ili organizacija i zatim traže novac za njihovo otključavanje.

Kriminalna grupa REvil izvela je veliki broj napada posljednjih mjeseci i tražila 70 miliona dolara za otključavanje svih kompjutera koji su bili pogođeni napadom u slučaju Kaseya.

Budući da su mnogi Kaseyini kupci koji su bili pogođeni ovim napadom bili i sami davatelji IT usluga, posljedice napada bile su još veće.

Lanac supermarketa Coop u Švedskoj nije mogao otvoriti stotine trgovina jer su njihovi sistemi za naplatu prestali raditi.

Nekoliko sedmica ranije, softver REvil paralizirao je nekoliko kompanija najveće svjetske mesne grupe JBS u napadu s globalnim utjecajem. Hakeri su od tvrtke dobili 11 miliona dolara otkupnine u kriptovalutama.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Američki državni tužitelj Merrick Garland rekao je da je do sada plaćeno najmanje 200 miliona dolara otkupnine u napadima softvera Revil.

– SAD su zatražile izručenje 22-godišnjeg Ukrajinca uhapšenog prilikom ulaska u Poljsku – rekao je Garland.

Garland je kazao da je američko ministarstvo pravosuđa također zaplijenilo 6,1 milion dolara koje je navodno iznudio ruski haker REvil grupe optužen da je napao oko 3000 kompanija ili organizacija ransomwareom.

Američki State Department u ponedjeljak je ponudio nagradu od milion dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili hapšenja čelnika REvil grupe ili bilo koga ko je uključen u napade pomoću softvera.

Slična nagrada ponuđena je nekoliko dana ranije u vezi s hakerskom grupom DarkSide, za koju SAD vjeruje da stoji iza napada na najveći američki operator naftovoda koji je privremeno potpuno zaustavio svoje operacije.

Hakeri su prodrli u kompjutersku mrežu operatera naftovoda i tražili milionsku otkupninu koju je ova kompanija i platila.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...