Otkrivene skandalozne prepiske da je UN dijelio imena opozicionara sa kineskim vlastima

- Advertisement -

Podaci do kojih je došla Anadolu Agency (AA) dali su novu dimenziju tvrdnjama da je Ured za ljudska prava UN-a (OHCHR) sa kineskim zvaničnicima podijelio imena opozicionara, među kojima su i ujgurski aktivisti, te opozicionari iz Hong Konga i sa Tibeta koji su učestvovali u aktivnostima UN-a.

Emma Reilly, advokatica za ljudska prava i uposlenica OHCHR-a, koja je više puta iznijela tvrdnje da Ured podatke dijeli s kineskim vlastima, podijelila je e-mailove kojima je svjedočila dok je bila dio OHCHR-a.

Novinar AA je imao uvid u priopćenja za javnost, intervjue i e-mailove koje su razmjenjivali uposlenici OHCHR-a, koji pokazuju da je OHCHR sa kineskim zvaničnicima dijelio imena opozicionara kineske vlade koji su u prošlosti često učestovali u panelima, konferencijama i raspravama UN-a.

Reilly tvrdi da dijeljenje tih imena traje i danas. Dokaz tome navodno saopćenje UN-a iz 2017., te ročište 2019., kojem je navodno priustvovala kao predmetna strana, primjer je navodno tvrdnji da ova UN-ova praksa i dalje traje. Emma Reilly tvrdi kako je to oprečna proglasu UN-a da je ta praksa okončana 2015. godine.

U saopćenju OHCHR-a objavljenom 2. februara 2017., navedeno je sljedeće:

”Kineski zvaničnici i ostali često UN-ov Ured za ljudska prava nekoliko dana ili sedmicu prije zasjedanja Vijeća za ljudska prava, pitaju da li će se članovi nevladinih organizacija pridružiti sastancima. Ured ne može te informacije dati dok se ne završi zvanični proces akreditacije ili ne ustanovi da postoji jasna sigurnosna prijetnja”.

Saopćenje pokazuje kako se dijeljenje imena može izvršiti nakon isteka procesa akreditacije. Ako se uzme u obzir da Vijeće proces akreditiranja završava nekoliko sedmica ranije, jasno je da ukoliko kineske vlasti iskažu volju za tim, postoji dovoljno dug period da se vrši pritisak na pomenute osobe.

Pojedine organizacije među kojima se nalaze “UN Watch” i “Human Rights Watch” tvrde da UN spomenutim aktivnostima dovodi u opasnost ne samo živote kineskih aktivista i opozicionara već i njihovih porodica.

– E-mailovi do kojih je došla AA potvrđuju tvrdnje –

E-mailovi koje je Reilly podijelila sa novinarom AA, a koje pripadaju periodu kada je aktivno radila za OHCHR, ukazuju na problematično odvijanje stvari u UN-u.

U e-mailu koji je poslan 7. septembra 2012. godine, diplomata iz Delegacije Kine u UN- u traži od osobe koja je zadužena za kontakt s nevladinim organizacijama u OHCHR-u, da mu “kao i uvijek“ pruži informacije o eventualnim učestvovanju imena s liste koju je poslao na 21. sjednicu UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

Uposlenik UN-a odgovara da će se među učesnicima naći “Dolkun Isa“ i “He Geng“, supruga kineskog aktiviste Gaoa Zhishenga.

U dopisima iz 2013. godine, diplomata iz Kine napominje “ da je tokom prethodnih sjednica obavljena uspješna saradnja“ te ponovo traži informacije o učesnicima.

U periodu dok je nastavljena razmjena e-mailova, ambasador kineske delegacije u UN-u poziva uposlenike na ručak.

– Reilly: UN nastavlja dijeliti imena opozicionara sa Kinom –

Reilly navodi kako se vodi spor protiv UN-a te da su u toku saslušanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

”Trenutno nemam zadataka. UN mi nastavlja isplaćivati plate, ali nemam funkciju. Zbog toga što znaju da govorim istinu, ne mogu me otpustiti, ali mi ne daju ni nikakve zadatke”, navodi ona.

Ona je istakla da je za dijeljenje imena opozicionara s kineskim zvaničnicima saznala u februaru 2013. godine.

“Nisam gubila vrijeme, odmah sam počela voditi izvještaje o ovoj temi. Obavijestila sam tadašnjeg Visokog komesara za ljudska prava. Obavijestila sam Evropsku uniju (EU)“, rekla je Reilly.

Ipak, navela je kako se EU nije pozabavila ovim pitanjem.

Navodeći da su sa Kinom podijeljena imena od 50 do 70 opozicionara, Reilly je poručila da su osam ili devet opozicionara državljani SAD-a, a pet ili šest državljani Njemačke.

Reilly je istakla da je obje zemlje obavijestila o aktivnostima OHCHR-a te da se praksa o kojoj je pokrenut spor 2019., nastavlja.

“To što OHCHR Kini prosljeđuje imena državljana drugih država predstavlja veliko diplomatsko pitanje“, rekla je Reilly.

Reilly navodi kako je nastavljena praksa objavljena u saopćenju 2017., o čemu se sporilo i 2019.

”Ako je okončana 2015. godine zašto su onda u priopćenju i na ročištu priznali da su nastavljene aktivnosti dijeljenja imena?”, upitala je Reilly.

Navela je kako je pobijedila na prvom ročištu predmeta protiv nje te da je sudac Rowan Downing naveo kako je ova praksa OHCHR-a nelegalna.

Navela je kako su UN-u nije dopala ta odluka zbog čega su natjerali suca da se povuče sa slučaja.

– Osobe čija su imena podijeljena sa kineskim vlastima su u opasnosti

Napomenula je da OHCHR nema pravo da sa Kinom dijeli imena osoba koje su učestvovale na sjednicama.

“Zapravo, u UN-ovom vijeću za ljudska prava postoji jedna naredba. Zemlje koje žele saznati imena učesnika bilo kojeg sastanka, moraju dobiti odobrenje od svih zemalja članica Odbora Vijeća za ljudska prava. Ovo je jasno pravilo koje je Kina prekršila. Životi osoba čija su imena podijeljena (s Kinom, op.a.) su u opasnosti. Nijedna od njih nije bila svjesna da je njeno ime proslijeđeno Kini. Kao uposlenice OHCHR-a, moja je dužnost da skrenem pažnju na to”, kazala je Reilly.

Ona je poručila da se među imenima koja su proslijeđena Kini, nalazilo i ime Dolkuna Ise, predsjednika Svjetskog ujgurskog kongresa, koji je učestvovao u aktivnostima OHCHR-a u Ženevi 2016. i 2019., te je dodala kako je Isa tokom istrage svjedočio u njenu korist.

Napomenula je da je Isa zbog kineskog pritiska nekoliko puta hapšen u Evropi.

“Uhapšen je i njegov brat koji se nalazi u Kini. Njegovu porodicu u Kini posjećivali su špijuni koji su tražili da prestane braniti prava Ujgurskih Turaka. Kao neposredni rezultat prosljeđivanja njegovog imena kineskim zvaničnicima, nekoliko puta je spriječen njegov ulazak u UN. Događale su se situacije da se Kina osvećivala ljudima koji jasno brane prava Ujgurskih Turaka. Ove situacije su uspješno dokumentovane”, tvrdi Reilly.

– Većinu aktivista čine Ujgurski Turci –

Navodeći da iz sigurnosnih razloga ne mogu podijeliti imena ostalih aktivista kojima se Kina osvetila, Reilly je kazala da većinu aktivista čine Ujgurski Turci.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

Advokatica Reilly je napomenula da kineske vlasti pored Ujgurskih Turaka pokušavaju uplašiti aktiviste i opozicionare iz Tibeta i Hong Konga te da provode akcije hapšenja.

Kazala je da postoje jasni dokazi da Kina, Ujgure, na čelu sa porodicama aktivista i opozicionara čija su imena otkrivena, “drži u centrima za prevaspitanje,, tjera da rade na silu i seksualno zlostavlja“.

”To što sekreterijat UN-a prosljeđuje imena ovih ljudi Kini, dovodi i u opasnost živote njihovih bližnjih i predstavlja saučesništvo u zločinu”, rekla je ona.

– UN je postao partner u međunarodnim zločinima, neka odgovorni polažu račun –

Upitana zašto je članice upozorila o praksi Ureda za ljudska prava, Reilly je kazala kako je to postalo partnerstvo u međunarodnim zločinima.

”Ovo je potpuna suprotnost onoga što UN treba raditi. Ured za ljudska prava UN-a ne bi smio dovoditi u opasnost živote aktivista za ljudska prava. Šokantnije je da je jedina briga Ureda pokušati spriječiti da upozorim na ove aktivnosti“, navodi ona.

– UN opovrgnuo navode Reilly –

Glasnogovornik OHCHR-a Rupert Colville je ranije saopćio kako se praksa podjele imena prije 2015. vodila u ograničenoj mjeri, te da je nakon toga ona prekinuta.

Colville je u razgovoru za AA 14. januara naveo kako je ta praksa prekinuta 2015.

”ONCHR nije nijednoj zemlji potvrdio imena akreditovanih aktivista koji će prisustvovati sesijama Vijeća za ljudska prava UN-a. Nije ni tačno ono što Reilly iznova i iznova tvrdi da je ta tvrdnja nastavljena i danas”, rekao je tada on.

Colville je naveo kako za razliku od tvrdnji koje navodi Reilly “nema dokaza da je praksa OHCHR-a naštetila bilo kojem učesniku”.

”Oštro osuđujemo neprimjerene tvrdnje Reilly. Zbog pravnih postupaka nažalost smo ograničeni o davanju dodatnih detalja za mnoge njene tvrdnje“, naveo je on.

– Isa: Kina pokušava spriječiti aktiviste da uđu u UN –

Predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa Dolkun Isa je u izjavi za AA kazao je kako su se 2013., zajedno s aktivisticom Rabiom Kadir željeli pridružiti sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a, ali da ih je policija pokušala udaljiti s tog mjesta navodeći kako imaju problem s akreditacijom, a vjeruje da je uzrok tome Kina.

Godine 2017., pod pritiscima Kine priveden je u Italiji uoči jednog sastanka, a 2018., ga je Kina optužila da je terorista što ga je spriječilo da uđe u UN.

”Kina koristi sve raspoložive mogućnosti da nas spriječi. Štaviše, 2017., uz pomoć policije u New Yorku su nas izbacili iz UN-a“, rekao je on.

Naveo je kako je prekinuta njegova komunikacija s porodicom, te da je za očevu smrt saznao iz medija. Navodi kako je njegova majka preminula 2018., pod sumnjivim okolnostima u kontraverznim kineskim kampovima za prevaspitanje, dok je njegov mlađi brat nestao, a stariji je lišen slobode.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...