Ovih pet stvari besprijekorno ćete očistiti sodom bikarbonom

- Advertisement -
(Foto: Shutterstock)

Poznato je da je soda bikarbona odlična za čišćenje i rješavanje neugodnih mirisa, a može otopiti masnoću i prljavštinu i ukloniti tvrdokorne mrlje bez ostavljanja ogrebotina na površinama.

Također, može se koristiti i u kombinaciji s bijelim octom, stvarajući reakciju koja može rastvoriti masnoću i druge naslage. Stručnjaci su podijelili svoje savjete šta se sve i kako može očistiti sodom bikarbonom.

Očistiti odvode

Prema stručnjacima iz The Sprucea soda bikarbona, bijeli ocat i vruća voda mogu biti brzo rješenje za uklanjanje neželjenih blokada u odvodu. U odvod prvo pustite vruću vodu te zatim naspite pola čaše sode bikarbone i pustite da stoji barem petnaest minuta. Zatim dodajte šoljicu bijelog octa i na kraju isperite tako što ćete dodati još vruće vode.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje suđenje Bosancu za ubistvo bivše trudne djevojke: Može li se dokazati zločin bez tijela?

Očistite mašinu za suđe

Dodajte dvije šoljicu bijelog octa u čistu zdjelu ili mjernu posudu. Stavite je na gornju policu, a zatim pokrenite mašinu kroz ciklus s toplom vodom. Ocat će pomoći u ispiranju masnoća i prljavštine, a smanjit će i mirise. Posljednji korak čišćenja mašine za suđe uključuje ispiranje sodom bikarbonom. Jednu šoljicu sode bikarbone pospite po dnu mašine za suđe, a zatim pokrenite još jedan ciklus s toplom vodom.

Uklonite neugodne mirise iz frižidera

Uzmite malu posudu i dodajte u nju malo sode bikarbone. Stavite posudu nepokrivenu u frižider i ostavite preko noći da djeluje. Soda bikarbona ima svojstva upijanja mirisa i tako ćete se riješiti svih neugodnih mirisa.

PROČITAJTE JOŠ:  Poskupljuje gorivo, cijene veće za pet feninga po litri

Očistite vrata tuš-kabine

Pomiješajte pola šoljice sode bikarbone s vodom kako biste dobili gustu pastu. Utrljajte pastu na vrata tuš-kabine rukom ili neabrazivnom spužvom. Zatim isperite pastu bijelim octom i nakon toga isperite čistom vodom i ispolirajte mekom krpom od mikrovlakana.

Očistite zagorene tave

Dno tave posipajte sodom bikarbonom te je zatim prelijte vrućim octom koji ste prethodno zagrijali u mikrovalnoj pećnici. Pustite da stoji barem trideset minuta te zatim izribajte i operite kao i inače.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...