Pehar: Vakcinacija protiv koronavirusa besplatna i dobrovoljna [video]

- Advertisement -

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da će vakcina protiv koronavirusa biti besplatna i dobrovoljna za sve građane te da će se provođenje cijepljenja bazirati na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijim.

Podsjetio je da je Vlada Federacije BiH jučer prihvatila Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH s ciljem pružanja okvira za cijepljenje protiv koronavirusa zbog očuvanja javnog zdravlja i ostvarivanja optimalnog upravljanja krizom kroz cijepljenje populacije.

Pehar je kazao da su kantonalni zavodi za javno zdravstvo informirani o planu na sastanku koji je održan u decembru prošle godine te da su dobili određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja na razini kantona, kao i da odrede timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.

PROČITAJTE JOŠ:  Isak reagovao na Nešićeve prozivke zbog Kontakt tačke: Provalili smo vas, vi imate ulogu sekretarice

– Na osnovu njihovih popisa će se organizirati cijepljenje – istakao je Pehar na pres-konferenciji u Sarajevu.

U planu su definirane uloge svih nivoa vlasti. Primarni plan je, kazao je Pehar, smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu sa Covidom-19 i smanjiti prenos virusa među građanima i na taj način očuvati funkcionalnost društva.

Pehar naglašava da je stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju također razmatralo i prihvatilo prijedlog prioritetnih skupina za cijepljenje, kao i sam plan za cijepljenje.

Govoreći o prioritetnim skupinama, istakao je da su to u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za osobe treće životne dobi, kao i djelatnici koji rade u tim ustanovama, zatim osobe sa hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama.

PROČITAJTE JOŠ:  Jezivi detalji porodičnog nasilja u BiH: Suprugu tukao i mučio

– Operativni timovi će biti sačinjeni od voditelja provedbe plana, osobe zadužene za logističku superviziju i osobe zadužene za nadgledanje procesa cijepljenja na terenu. Uspostavljen je sustav subordinacije koji će nam pomoći – pojasnio je.

Istakao je da je Vlada Federacije uložila velike napore da osigura potrebna cjepiva za sugrađane te da je za utorak zakazan sastanak s predstavnicima operativnih timova i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo na kojem će biti formiran odbor za koordinaciju, sastavljen od kantonalnih zavoda.

Na sastanku će, dodao je, dogovoriti detaljnije procedure procesa cijepljenja.

Pehar je kazao da će biti izvršena i edukacija operativnih timova o transportu, rukovanju cjepivom, načinima izvještavanja i neželjenim reakcijama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...