Life news

Plan o podjeli američkih doza vakcine: BiH u grupi sa Gazom, Zapadnom obalom, Irakom…

0
Plan o podjeli američkih doza vakcine: BiH u grupi sa Gazom, Zapadnom obalom, Irakom…, Life.ba

Bijela kuća je iznijela plan o podjeli 55 miliona američkih doza vakcine protiv COVID-19 na globalnom nivou, tako da otprilike 75 posto doza bude dodijeljeno Latinskoj Americi i Karibima, Aziji i Africi putem međunarodnog programa za dijeljenje vakcina COVAX.

Plan je dio namjere američkog predsednika Josepha Bidena da podijeli 80 miliona američkih vakcina zemljama širom svijeta, prenosi Reuters.

On je početkom ovog mjeseca iznio prioritete za dodjelu prvih 25 miliona doza obećanih vakcina.

Od preostalih 55 miliona, oko 41 milion bi bio podijeljen putem COVAX-a, saopćila je Bijela kuća, od čega oko 14 miliona Latinskoj Americi i Karibima, oko 16 miliona Aziji i oko 10 miliona Africi.

Preostalih 25 posto ili 14 miliona doza bit će podijeljeno regionalnim prioritetima, koji uključuju Kolumbiju, Argentinu, Irak, Ukrajinu, Zapadnu obalu i Gazu, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, prenosi Glas Amerike.

LIFE:  U BiH stiglo 11.700 doza Pfizer vakcina protiv koronavirusa

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza”, rekla je na brifingu za novinare glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi, a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like